Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [JavaScript][PHP]Zabezpieczenie przed "hackierami" prostego skryptu
konrados

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej,

Mam taką jedną stronkę, test szybkości pisania, gdzie ludzie muszą wpisać w textarea tekst widoczny na stronie.

Następnie użytkownik może dodać się do listy, dane o wynikach są wysłane via POST i do bazy mysql dodany jest użytkownik wraz z wynikiem.

Wszystko wykonane w js/php (php tylko do dodania użytkownika do bazy danych).

No i oczywiście pojawili się chętni na oszustwa - zapewne wysyłają po prostu zmyślone wyniki poprzez POST.

Czy można się przed tym jakoś zabezpieczyć?

A i drugie pytanie - nie wiecie może z jakiego konkretnie programu mogą owi spryciarze korzystać? Coś mi się kojarzy, że był jakiś taki dodatek do FF ale teraz nie mogę go znaleźć.
Go to the top of the page
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

cURL wystarczy; jedna linijka i już nabijają Ci statystyki. Nawet przez zwykłe file_get_contents się da (+stream_context_create).

Cytat
Czy można się przed tym jakoś zabezpieczyć?

Ciężko będzie... Choć w sumie może wystarczyć generowanie jakiegoś unikalnego identyfikatora do żądania, wrzucenie do sesji, do pola formularza i sprawdzanie przy wysyłaniu.

Ale podejrzewam, że i tak to - prędzej czy później - rozpracują.

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
wookieb

Musisz walidować dane od użytkownika i tyle. Koniec zabezpieczeń.

--------------------
+Quote Post
konrados

-----

Cytat
cURL wystarczy; jedna linijka i już nabijają Ci statystyki. Nawet przez zwykłe file_get_contents się da (+stream_context_create).

No wiem, ale tych "hackierów" jest tak dużo i w ogóle wyglądają raczej na script-kiddies, że wydaje mi się, że raczej z jakiegoś prostego acz popularnego narzędzia korzystają.
Cytat
Ciężko będzie... Choć w sumie może wystarczyć generowanie jakiegoś unikalnego identyfikatora do żądania, wrzucenie do sesji, do pola formularza i sprawdzanie przy wysyłaniu.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jak coś wrzucę do pola formularza, to odczytanie tego i wysłanie sztucznie" będzie chyba równie łatwe ?

Cytat
Musisz walidować dane od użytkownika i tyle. Koniec zabezpieczeń.

Ale z czym mam walidować? Użytkownik może uzyskać od x do y punktów, ale zamiast zagrać naprawdę, wysyła sobie poprzez POST wymyśloną ilość punktów.

No tyle jest gierek w JS w internecie, że chyba musi być jakaś metoda... ?
+Quote Post
wookieb

Z czym? Z możliwymi granicami wyników. W sieci jest tyle gier ale żadna nie daje 100% bezpieczeństwa przed sfałszowanymi wynikami.

--------------------
+Quote Post
erix

Cytat
że wydaje mi się, że raczej z jakiegoś prostego acz popularnego narzędzia korzystają.

cURL jest prostym i popularnym narzędziem. winksmiley.jpg

Cytat
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jak coś wrzucę do pola formularza, to odczytanie tego i wysłanie sztucznie" będzie chyba równie łatwe ?

Skoro wysyłasz to przez JS, to jaki masz problem przechowywać ten klucz w zupełnie innym miejscu niż formularz? JS-em dodasz to pole w trakcie wysyłania.

Cytat
że chyba musi być jakaś metoda... ?

Nie ma i nie będzie 100% zabezpieczeń.

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
Fifi209

-----

Sprawdzanie poprawności tekstu i obliczanie ilości punktów po stronie użyszkodnika to bardzo zły pomysł. Właśnie od tego jest php, sprawdź po stronie serwera i po sprawie - nikt raczej nie sfałszuje, bo wysyłasz tylko tekst.

Ten post edytował fifi209 9.01.2010, 14:30:26

--------------------
Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP
+Quote Post
konrados

-----

OK, dzięki Wam, muszę to przemyśleć smile.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:38