![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Skryptów wyszukiwania dynamicnego znalazłem dużo, jednak nie taki, jakiego potrzebuję. Mam stronę, która składa się z pola wyszukiwania, w które można wpisać cokolwiek oraz listy poniżej niego (wyświetlanej w pętli w php). Chodzi mi o to, aby użytkownikowi w czasie wpisywania tekstu pozostawały tylko te linie z listy, które owy fragment w sobie zawierają. Z góry dziękiuję za wszelkie podpowiedzi/wskazówki/rozwiązania. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zrobił coś w ten deseń:
Mój przykład zadziała tylko w nowoczesnych przeglądarkach, bo używa zdarzenia "input". Możesz to zastąpić "keyup", wtedy będzie działać również ze starszymi przeglądarkami. Po wpisaniu znaku, wszystkie elementy listy są chowane, a następnie pokazywane są tylko te, które zawierają w tekście wpisaną frazę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I jak to użyć na stronie? Przyznam szczerze, że o ile php znam już w miarę, o tyle w JS stawiam dopiero pierwsze kroki (tak jak tytuł działu - Przedszkole)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz na stronie załączyć bibliotekę jQuery na przykład tak (polecam wstawić to zaraz przed zamknięciem </body>):
A potem wstawić mój skrypt, najlepiej też zapisać go w zewnętrznym pliku i w analogiczny sposób połączyć ze stroną. Pamiętaj, że identyfikatory elementów HTML muszą się zgadzać, ja przykładowo założyłem, że pole tekstowe ma id="search", a lista z wynikami to <ol> lub <ul> z id="results". |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak i nic się nie dzieje w czasie wpisywania w polu tekstowym.
|
|
|
![]()
|
|
Pokaż swój kod HTML. Jeśli to plik PHP, to możesz pokazać sam wynikowy HTML (pokaż źródło).
|
|
|
![]()
|
|
Żródło części strony z listą.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki, działa.
A może wiesz jak zmienić, aby nie uwzględniało rozróżnienia na małe i wielkie litery? |
|
|
![]()
|
|
Jasne, zamień tę linię:
Na tę:
EDIT Przepraszam, pomyliłem nazwę metody ![]() Ten post edytował SmokAnalog 3.11.2013, 22:19:48 |
|
|
![]()
|
|
Wszystko super działa. Dzięki
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:36 |