![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam diva, i po jego kliknięciu zmieniam mu klasę na active, problem w tym żę gdy klikne w drugiego diva chcę usunąć tylko klasę z pierwszego.
Po kliknięciu w diva w onclick mam takie coś:
Ale nie wiem jak go potem ukryć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 22 Dołączył: 1.06.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Np hide()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ja mam coś takiego:
<div id="cos" class="active"></div> I chce tylko usunąć class. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 96 Dołączył: 10.04.2008 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Nie działa mi:
I jeśli klikam w drugi link to nie usuwa klasy z pierwszego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 22 Dołączył: 1.06.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro masz i tak goły JS nie ma sensu używać jquery. Zobacz https://developer.mozilla.org/en-US/docs/DO...ement.classList
|
|
|
![]()
|
|
@Muniekw
Nie wiem czemu ale mi nie działa, a co do drugiej opcji, to ja potrzebuję najpierw znaleść diva po id a później usunąć z niego daną klasę. Kod mogę przerobić po jquery. |
|
|
![]()
|
|
@Muniekw Nie wiem czemu ale mi nie działa, a co do drugiej opcji, to ja potrzebuję najpierw znaleść diva po id a później usunąć z niego daną klasę. Kod mogę przerobić po jquery. W jaki sposób podczepiasz skrypt? Sprawdź czy masz dobrze podpiętą bibliotekę jQuery jeśli korzystarz z tego rozwiązania. |
|
|
![]()
|
|
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.7.1/jquery.min.js"></script>
<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jqueryui/1.8.9/jquery-ui.min.js"></script> Wszystkie skrypty jquery i js mi normalnie działają. I tak jak mówiłeś:
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki ci wielkie, pomogło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Czyli coś ala rozpoczęcia dokumentu jq o ile się nie mylę (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Aha, a co jeśli chcę dwa divy usunąć, bo teraz się troszke mota skrypt.
i czasami zostają 2 divy na selector_Active Ten post edytował Maciek316 14.12.2012, 14:36:24 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki ci wielkie, pomogło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czyli coś ala rozpoczęcia dokumentu jq o ile się nie mylę (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Aha, a co jeśli chcę dwa divy usunąć, bo teraz się troszke mota skrypt.
i czasami zostają 2 divy na selector_Active Co to jest $(document).ready(... znajdziesz np tu: opis Jeśli chcesz usunąć klasę z dwóch divów to w sumie tak jak robisz powinno być działać. |
|
|
![]()
|
|
Ale nie działa,
Jeśli 1 div jest na active i kliknę w 2 to pięknie usuwa z 1 diva klasę. Jeśli wróce z 2 do 1 to zostają już obydwie. Następnie jeśli kliknę w 3 to znikają 2 pierwsze. Jest jeszcze kilka kombinacji gdzie tak zostają ;/ |
|
|
![]()
|
|
Zasada działania tego skryptu jest taka:
1. Wybierasz selektor który Cię interesuje. 2. Na zdarzenie click wykonaj funkcję. 3. Usuń klasę active z wybranego selektora. Jeśli chcesz usuwać klasę z innych selektorów (np divów) to musisz zrobić analogicznie tylko z innymi wartościami. |
|
|
![]()
|
|
Ahh, wszystko było w porządku tylko przez moje zamotanie wpisałem dwa razy tą samą klase...
Dziękuje Ci jeszcze raz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.09.2025 - 22:17 |