![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 22.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałem wykonać dynamiczne liczenie różnicy między godziną A a godziną B Chodzi o dwa pola input w jednym podajemy godzine 16:20 w drugim 18:40 i cały myk żeby w trzecim polu pokazywała się różnica między tymi polami 02:20 ale bez odświerzania strony. Chętnie poczytam jakieś tutoriale jak to zrobić lub postaram się dopasować jakiś istniejący kod. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 7 Dołączył: 3.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o javascript lub zainteresuj się biblioteką jQuery do javascriptu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@Crash89 super, i jak to ma niby ma pomoc w problemie? Rownie dobrze mogles napisal by poczytal o historii swiata...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 7 Dołączył: 3.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Crash89 super, i jak to ma niby ma pomoc w problemie? Rownie dobrze mogles napisal by poczytal o historii swiata... Nie zauważyłem że w temacie matius71 już napisał javascript, ale można napisać w jquery:
jeszcze możesz dodać zdarzenie keyup, czyli po wpisaniu danych do inputa, skrypt automatycznie zmieniał pole result. Ten post edytował Crash89 14.05.2018, 14:29:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat ale można napisać w jquery: Problem rozwiazales w czystym js... nawet nie wiesz czego uzywasz. jQuery uzyles tutaj tylko po to by pobrac zawartosc z inputow. Rownie dobrze i krotko mogles to zrobic w czystym js. Kolejna sprawa ze twoj kod dziala tylko polowicznie. Ok, dla 16:20 w drugim 18:40 moze nawet zwroci poprawny wynik. A teraz sprobuj dla pary: 16:20 w drugim 18:10 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Problem rozwiazales w czystym js... nawet nie wiesz czego uzywasz. jQuery uzyles tutaj tylko po to by pobrac zawartosc z inputow. Rownie dobrze i krotko mogles to zrobic w czystym js. Kolejna sprawa ze twoj kod dziala tylko polowicznie. Ok, dla 16:20 w drugim 18:40 moze nawet zwroci poprawny wynik. A teraz sprobuj dla pary: 16:20 w drugim 18:10 i do zapisania wartości użyłem jquery. A co do problemu to tutaj trzeba dodać ify, które sprawdzą która wartość jest wyższa lub skorzystać z funkcji wartości bezwzględnej (Math.abs(value)). Z jquery poleciłem też użyć funkcję keyup. Chciałem tylko pomóc i nakierować kolegę na rozwiązanie problemu, nie napisać za niego kod. Ten post edytował Crash89 14.05.2018, 14:49:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat var time1 = '12:20'; var time2 = '11:30'; da wynik 1:-10 ;p całość należy przeliczyć na minuty lub sekundy zależnie jaka ma być dokładność, odjąć od siebie i różnice ponownie przeliczyć na godziny i minuty. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 22.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra, przeliczanie godziny na min sobie zrobię w php. Mam takie pola formularza:
Może mi ktoś pomóc w osadzeniu tego kodu który jest wyżej tak żeby się coś zaczęło wyświetlać? JS jest mi potrzebne tylko w jednym miejscu więc nie mam za bardzo pojęcia jak to zrobić. Czy wartości w polu "Różnica" będą się zmieniały bez odświeżania strony? Wielkie dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 46 Dołączył: 10.01.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj do tego np. Ajax'a z JS. Gotowy przykład z MDN:
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/We...Getting_Started Kod httpRequest.send('userName=' + encodeURIComponent(userName)); W linii powyżej userName to nazwa wartości, którą odbierzesz POST'em w PHP. Example:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:40 |