Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript][PHP]Jak obsłużyć checkbox'a? Pewnie banał ale potrzebuję pomocy.
stmarteen

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam kolegów.
Problem pewnie dla wielu z Was jest banalny, niestety są to moje pierwsze kroki w tworzeniu www i zwyczajnie wymiękłem. Bardzo proszę o pomoc.

Potrzebuję umieścić na stronie pole checkbox i obsługiwać każdą jego zmianę, ale bez dodatkowych przycisków typu wyślij formularz itp. Chcę zrobić to tak, żeby samo jego zaznaczenie lub odznaczenie wywoływało interakcję strony.
Czyli weźmy najbanalniejszy przykład - umieszczenie tego pola i wyświetlanie obok niego komunikatu "zaznaczony" lub "brak zaznaczenia" w zależności od aktualnego stanu. Czy ktoś mógłby mi zademonstrować jak taki efekt uzyskać?

Po wielu zarwanych nocach i przewertowaniu setek stron w sieci udało mi się uzyskać analogiczny efekt dla pola select.
Kod wraz z pobieraniem elementów do select'a z pliku XML (może się komuś przyda) wygląda tak:

1. <script type="text/JavaScript">
  2. <!--
  3. function MM_jumpMenu(targ,selObj,restore){ //v3.0
  4. eval(targ+".location='"+selObj.options[selObj.selectedIndex].value+"'");
  5. if (restore) selObj.selectedIndex=0;
  6. }
  7. //-->
  8. </script>
  9.  
  10. <select name="points" style="width: 190px; font-size: 14pt" onChange="MM_jumpMenu('parent',this,0)">
  11. <?php
  12. $punkty = simplexml_load_file('punkty.xml');
  13. $loadpkt = $punkty->attributes();
  14. $qq=$_GET['a'];
  15. echo '<option>&nbsp;</option>';
  16. foreach ($punkty->punkt as $loadpkt) {
  17. $xyz=$loadpkt['nazwa'];
  18. if($xyz==$qq)
  19. echo '<option selected="selected" value="index.php?a='.$xyz.'">'.$xyz.'</option>';
  20. else
  21. echo '<option value="index.php?a='.$xyz.'">'.$xyz.'</option>';
  22. }
  23. ?>
  24. </select>
  25. <?php
  26. echo $_GET['a'];
  27. ?>

Nie ukrywam że cały skrypt funkcji MM_jumpMenu przepisałem i stosuję totalnie bez zrozumienia smile.gif Ale działa.
Przez chwilę myślałem że teraz będzie już z górki i przez analogię poradzę sobie z obsługą checkbox. Niestety myliłem się.
Bardzo proszę o pomoc. Moja rejestracja tutaj jest naprawdę aktem ostatniej desperacji.
Od dwóch tygodni wertuję google w poszukiwaniu rozwiązania mojego problemu, więc jeśli ktoś zechce mi odpowiedzieć że wystarczyło w google wpisać coś tam to gorąco apeluję żeby mi tego oszczędził.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:48