![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam napisany w PHP formularz kontaktowy. Składa się on z kilku zmiennych. Jedną z tych zmiennych jest pole w którym internauta wpisuje treść.
Jestem totalnie zielony w javascript. Chcę stworzyć skrypt, który będzie miał zdefiniowane jakie znaki można wpisać, a jakie nie. Skrypt na bieżąco sprawdzałby co użytkownik wpisuje i gdy wpisze "zabroniony" znak wyświetliłby komunikat (alert). Np. Skrypt nie zezwala na wpisanie *. Internauta wpisuje tekst i wciśnie *, wtedy wyskoczyłby komunikat: "znak * jest niedozwolony". Tylko tutaj pytanie. Czy jest możliwe przypisanie informacji o konkretnym znaku jaki wciśnie internauta do komunikatu (alert-u)? Żeby nie było! - mam na myśli kod Jeżeli internauta wciśnie * wyświetl komunikat: "znak * jest niedozwolony". Jeżeli internauta wciśnie # wyświetl komunikat: "znak # jest niedozwolony". Jeżeli internauta wciśnie % wyświetl komunikat: "znak % jest niedozwolony".itd Tylko! komunikat: "znak (znak który wciśnie internauta) jest niedozwolony". Jeżeli nie jest to możliwe wystarczy sam komunikat (alert). Kod <script type="text/javascript"> ... alert('Te znaki nie są dozwolone'); </script> Podsumowując nie chcę zablokować internaucie wpisanie znaku "zabronionego", ale jedynie poinformowanie go, że jest on zabroniony. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 22:56 |