![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki oto skrypt:
I w linii 25 chcę zmienić wartość stałą na wartość z input3. Wydaje mi się że odpowiedzialne są linie 25 i 100. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 26 Dołączył: 15.09.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem problemu. Po prostu podstaw pod zmienną wynik działania, którego wzór podałeś w komentarzu. Polecam zdebugować czy dobrze się wylicza używając metody alert().
-------------------- www.piotrex41.pl - piotrex41 portfolio
d(-.-)b - Music is my life || PHP is my passion |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wtedy nie działa dynamicznie. Wynik pojawia się od razu po załadowaniu strony - a później gdy ruszam input3 nic się nie dzieje
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 26 Dołączył: 15.09.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No bo jak ma liczyć, skoro nie wprowadzasz danej? Najpierw musisz przekazać wartość z inputa i dopiero policzy...
U mnie poszło bez problemu: Kod <form> <label>Input3: <input id="dane3" name="wynik" type="text" onkeyup="trzy()"></label> </form> <script type="text/javascript"> // część konfiguracyjna var stala=0.5; //stala - mnoznik var input1= document.getElementById("dane3").value = parseFloat(document.getElementById("dane12").value) - parseFloat(document.getElementById("dane2").value); Jak zmieniam wartości inputów dane12 i dane2 to wartość w inpucie dane3 się zmienia dynamicznie. Ten post edytował piotrex41 17.07.2012, 11:04:07 -------------------- www.piotrex41.pl - piotrex41 portfolio
|
|
![]()
|
|
To nadal nie to, trochę nie dopracowałem tematu ale chodziło mi o kolumnę LICZBA2
edit: przeczytałem pierwszy post jeszcze raz i chyba byłem zamyślony pisząc go ;P Ten post edytował lubiemdziem 17.07.2012, 11:11:48 |
|
|
![]()
|
|
To opisz dokładnie o co Ci chodzi, bo piszesz, a jak podałem Ci odpowiedź to nagle nie o to Ci chodzi. Opisz dokładnie problem, to spróbuję pomóc.
|
|
![]()
|
|
Już już , sorry
![]() Linia 25 wygląda następująco: var input1=10000; Jak widać jest przypisana stała wartość. Oddziaływuje ona na kolumnę LICZBA2. Moim celem jest poprawienie skryptu, tak, że zamiast input1=10000; wstawiam dynamiczną wartość z inputa3. Czyli: gdy zmieniam cokolwiek w inputach wyżej (input3 to ich podsumowanie) to kolumna LICZBA2 powinna obliczać nową wartość dynamicznie. Teraz już jasne? ![]() EDIT: i tu jeszcze dodam: Odpowiedzialne za to są linie 25 i 100. Trzeba może dodać onkeyup i poprawić funkcję przelicz? Nie wiem, dlatego tu się pojawiłem z problemem Ten post edytował lubiemdziem 17.07.2012, 11:19:20 |
|
|
![]()
|
|
Nie. Liczba2 teraz jest dynamiczna? Jeśli tak, to skąd bierze wartość? Jakim wzorem chcesz liczyć wartość inputa1 i co ma być z niego przekazywane do liczba2? Opisz krok po kroku.
|
|
![]()
|
|
Wiesz, to nie jest skrypt mojego autorstwa i nie ogarniam javascript
Liczba2 liczona jest w wierszu 44 dostałem taką odpowiedź: W tym miejscu są deklaracje, które wykonują się tylko raz przy otwarciu strony. Żeby zmieniało się dynamicznie, to do inputów trzeba dorobić obsługe zdarzenia onchange albo onkeyup jak w linii 85. Natomiast to wyrażenie z 25 najlepiej dodać do funkcji przelicz(), gdzieś przed pierwszym użyciem w niej input1 Może to pomoże? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Debugowanie przy pomocy alertów jest dobre gdy dopiero zaczynasz zabawę z JavaScript, nie czujesz się w nim swobodnie i nie rozumiesz jak mogą pomóc debuger i konsola. W chwili gdy masz już pojęcie co to jest DOM, potrafisz tworzyć funkcje, obiekty, klasy a nawet closures (nie wiem jak to słówko się tłumaczy), warto poświęcić trochę czasu i zorganizować sobie środowisko developerskie. Polecam Opera Dragonfly lub trochę gorszy Mozilla Firebug.
Ten post edytował wNogachSpisz 17.07.2012, 11:39:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.06.2025 - 09:35 |