![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, nie mogę poradzić sobie z funkcją sprawdzającą czy przed wysłaniem do bazy wszystkie pola formularza zostały poprawnie dodane. Działający kod bez opcji sprawdzania poniżej:
Kombinowałem tak, że najpierw dodam funkcję check:
a potem do wszystkiego wstawię poniższy kod ale coś mi to nie wychodzi ![]()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 11 Dołączył: 20.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod przejrzałem tylko pobieżnie ale przypuszczam że formularz wysyła się bez sprawdzania bo typ przycisku masz submit co jest niepotrzebna bo formularz wysyłasz za pomocą tej sprawdzającej funkcji. Zmień typ przycisku na button i przy sprawdzaniu czy pole nazwa jest puste masz nieprawidłowy operator, brakuje też klamerek przy instrukcjach warunkowych. Radzę też unikać odstępów między operatorami a zmiennymi i do pobierania wartości z pół formularza używać getElementById().
I czemu wstawiasz skrypt JS w znaczniki PHP? Ten post edytował blade-mrn 4.12.2010, 11:29:39 -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wprowadziłem poprawki, są już komunikaty, że nie wypełniono poszczególnych pól formularza ale pojawił się inny kłopot - po poprawnym wypełnieniu nic nie dodaje do bazy :/ Gdzie tym razem popełniłem błąd?
Strona zwraca komunikat : Wiadomość: Obiekt nie obsługuje tej właściwości lub metody. Wiersz: 20 Znak: 7 Kod: 0 a ten wiersz to właśnie document.formularz.button();
Ten post edytował zaworek 4.12.2010, 20:26:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 11 Dołączył: 20.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze to po co zmieniłeś document.formularz.submit(); na document.formularz.button(); mi chodziło o to żebyś zmienił typ przycisku w formularzu a nie skrypcie JS. Jeśli w formularzu będziesz miał button to po jego naciśnięciu zostanie wywołana funkcja przypisania do zdarzenia onClick() i w tedy jeśli wszystko będzie się zgadzać ten fragment "document.formularz.submit();" wyśle formularz. W obecnej sytuacji formularz nie jest w ogóle wysyłany.
Po drugie czemu przekazujesz dane z formularza za pomocą GET? POST jest praktyczniejsze i bezpieczniejsze. Po trzecie gdzie nadajesz tym zmiennym $nazwa $model $sn wartość w skrypcie PHP? Jeśli zmienisz metodę w formularzu na POST będzie to wyglądać tak: $nazwa = $_POST['nazwa']; i analogicznie dla pozostałych. Natomiast jeśli uprzesz się przy GET to wyglądać to będzie w ten sposób: $nazwa = $_GET['nazwa']; -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Zastosowałem się do uwag, sprawdzenie formularza działa ale po kliknięciu WYŚLIJ nadal brak rekordów w bazie (brak komunikatu potwierdzającego przesłanie danych z formularza). Co tym razem jest nie tak?
Czy podpowie ktoś co tym razem jest nie tak? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 4 Dołączył: 11.08.2010 Skąd: Inowrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
2 pytania: 1. Wróciłeś dla testu do opcji
Po poprawce tych nawiasów itd ? Jeśli tak to narzuca się drugie pytanie. 2. Może dodaj w kodzie:(daje w XML bo nie ma JS)
Bo coś chyba ci nie pobiera tego Submita i może to pomoże... ![]() Gdybyś rozwiązał problem to napisz co było nie tak bo uczę się komunikacji PHP JS MySQL... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopisuje do kotleta bo szkoda nowego zakładać.
Krótki formularz i prośba o pomoc Jak zrobić by wymusić wybranie czegokolwiek z select lub uzupełnienie pola tekst. Czyli albo cokolwiek w tablicy [wyniki] albo wypełnione pole tekst. Lub oba na raz tez dopuszcza dalej. Up |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:39 |