![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 3 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbuję zrobić formularz filtrujący wynik zapytań z tabeli w bazie MySQL.
Chcę wykorzystać checkboxy, na takiej zasadzie jak np. filtrowanie w ceneo. Fragment formularza:
Dane z formularza w zmiennych GET odbieram tak:
Problem jest taki, że kiedy wysyłam formularz tworzy się taki URL: Cytat index.php?&t[]=1&t[]=2 zmienna $_GET['t'] jest zmultiplikowana i w dodatku jest tablicą(?). Czy ten sposób w ogóle jest dobry? W jaki sposób rozpoznać w formularzu, które checkboxy zostały zaznaczone aby ustawić je checked="checked" ? Może ktoś mógłby polecić jakiś działający prosty przykład na takie filtorwanie wg zadanych parametrów? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 18 Dołączył: 2.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadaj każdemu checkboxowi indywidualną nazwę wtedy będziesz wiedział co jest zaznaczone
lub jeżeli chcesz zachować tablicę: chociaż osobiście zamieniłbym cyfry na ciągi znaków ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 3 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadaj każdemu checkboxowi indywidualną nazwę wtedy będziesz wiedział co jest zaznaczone Tylko, że to komplikuje sposób odbierania danych z formularza, wydaje mi się, że paramtry dotyczące jednej kolumny w tabeli powinny być w jednej i tej samej zmiennej $_GET... Póki co wykrywanie zmiennych z urla zrobiłem za pomocą in_array:
Ale dalej mi się to nie podoba, pewnie będzie problem żeby takie url przepisywać z mod_rewrite (z tego powodu w ogóle GET), mogą się rozrastać, problem ze stronicowaniem... może ktoś podpowie jakieś inne lepsze rozwiązanie? -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:15 |