![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-zimix- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Mam problem, nie moge sobie poradzic wykonac instrukcji do wygenerowania losowej liczby z wykluczeniem wybranych liczb. Znam ideea nie moge jej zastosowac. Trzeba jakos sporzadzic instrukcje sprawdzajaca czy wylosowana liczba nie jest np. elementem tablicy wykluczonych liczb po czym jesli nie jest to ok jesli jest to nastepuje kolejne losowanie az do skutku... Jak to zapisac? Moje aktualne wypociny (dzialaja jedynie gdy w tablicy "c" jest jedna wartosc - choc to moze zbiegokolicznosci ze dziala)...:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pomyśl jak działa to co napisałeś
losuję liczbę sprawdzam czy liczba należy do tablicy, jeżeli nie to losuję kolejną i lecę dalej po pętli zamiast tego powinieneś po każdym losowaniu odpalać pętlę od nowa |
|
|
-zimix- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie wiem jak odpalic petle od nowa - na moj rozum wydaje mi sie, ze bym musial w kolko robic warunek w warunku...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest coś takiego jak continue. Jeszcze będziesz musiał od zmiennej "i" odjąć jeden.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest coś takiego jak continue. Jeszcze będziesz musiał od zmiennej "i" odjąć jeden. to jest podejście bardzo naokoło, można przecież tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można również napisać tego rodzaju funkcje jeżeli nie losujemy ze zbyt dużego zbioru liczb:
gdzie w tablicy numbers są liczby którym pozwalamy się losować, ich wielokrotność zwiększa szanse wylosowania takiej samej -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Pawel_W: Masz rację. Z tym, że autor tematu jest początkujący i nie chciałem za dużo mieszać.
![]() Już nie mówiąc o tym, że tak nie powinniśmy tego robić, bo jest szansa, że nigdy nie wylosujemy liczby. Oczywiście to nie ten poziom problemu i w tym przypadku takie coś w zupełności wystarczy. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 02:51 |