![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam taki problem, dla pola : <form name="classic"> <select name="ee" multiple="multiple"> </select> </form> przypisuję zmienną w js var countrieslist=document.classic.ee a jak będzie wygladało przypisanie owej zmiennej dla <select name="ee[]" multiple="multiple"> musi byc ee[] gdyż potem wykorzystuję to w PHP (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) z góry dziękuję za odp (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 8 Dołączył: 3.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozpisz swój problem bo coś mi się wydaje że idziesz w złą stronę ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozpisz swój problem bo coś mi się wydaje że idziesz w złą stronę ... więc rozpisuję (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) znalazłem oto taki przykład:
chcę aby drugi select był multiple oraz zeby jego wartości przesłac POST-em przez PHP-a, a żeby PHP odczytywał wiele wartości to chyba nazwa selecta musi zawierac "[]" jak poniżej.... wiec jak zmienic nazwe zmiennej w JS aby odczytała mi nazwe drugiego selecta ..... czy ktoś pomoże (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 11 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem ale jak chcesz odebrać dane postem to piszesz:
np.
a odbierasz się postem: np.
$_POST['nazwa'] gdzie ['nazwa'] wpisujesz wartość pola name="" |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem ale jak chcesz odebrać dane postem to piszesz: np.
a odbierasz się postem: np.
$_POST['nazwa'] gdzie ['nazwa'] wpisujesz wartość pola name="" chodzi mi o zmienną w JS, w PHPie wiem jak wyslac i odebrac ale chodzi o to ze gdy nazwa select jest "cities[]"( taką którą można odycztac wysyłając ją później POSTem) to nie wiem jak przerobic skrypt JS aby obsługiwał mi nazwę select zawierającą "[]" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę inaczej trzeba to wyciągnąć:
Ten post edytował mortus 19.05.2011, 08:20:54 |
|
|
![]()
|
|
Trochę inaczej trzeba to wyciągnąć:
ehhh probuję i probuję, nie umiem z tego skorzystac na własny uzytek (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) może tak .... jak przerobic owy skrypt JS aby można bylo znaznaczyc kilka opcji w selectie drugim( gdzie trzeba dodac mulitple oraz do nazwy dodac "[]") i wysłac je wszyktie POSTem (PHP) z góry dziękuje za pomoc
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Modyfikujemy formularz (linia 9 w powyższym kodzie):
Później modyfikujemy skrypt JS (linie 15-17 włącznie w powyższym kodzie): I to powinno wystarczyć. Powodzenia Ten post edytował mortus 24.05.2011, 13:26:02 |
|
|
![]()
|
|
Modyfikujemy formularz (linia 9 w powyższym kodzie): Później modyfikujemy skrypt JS (linie 15-17 włącznie w powyższym kodzie): I to powinno wystarczyć. Powodzenia takie modyfikacje dają komunikat : citieslist.options jest pusty lub nie jest obiektem w sumie nie będe sie upierał przy JS jak znacie jakis krótki szybki kodzik do implementacji aby powiązac ze soba te dwa selecty, w którym drugi jest multiple: Znalazłem to(jquery): http://blog.tobiasz.org/2010/08/09/jquery-...ne-pola-select/ ale nie wiem dlaczego u mnie nie pojawiają sie dane z drugim selectie wogole... a gdy w wyświetle zawartosc strony ajax_models.php i "na sztywno" zmiennej $mid przypisze wartosc wyświetla wartości... |
|
|
![]()
|
|
Modyfikujemy formularz (linia 9 w powyższym kodzie): Później modyfikujemy skrypt JS (linie 15-17 włącznie w powyższym kodzie): I to powinno wystarczyć. Powodzenia takie modyfikacje dają komunikat : citieslist.options jest pusty lub nie jest obiektem w sumie nie będe sie upierał przy JS jak znacie jakis krótki szybki kodzik do implementacji aby powiązac ze soba te dwa selecty, w którym drugi jest multiple: Znalazłem to(jquery): http://blog.tobiasz.org/2010/08/09/jquery-...ne-pola-select/ ale nie wiem dlaczego u mnie nie pojawiają sie dane z drugim selectie wogole... a gdy w wyświetle zawartosc strony ajax_models.php i "na sztywno" zmiennej $mid przypisze wartosc wyświetla wartości... |
|
|
![]()
|
|
W SELECT zapomniałem o atrybucie multiple="multiple", ale nie ma to znaczenia. Pobieram kod z trzeciego postu, wprowadzam opisane przeze mnie zmiany i wszystko działa jak trzeba w FF, IE i Google Chrome.
EDIT Ewentualnie możesz przerobić funkcję updatecities
Ten post edytował mortus 24.05.2011, 14:28:47 |
|
|
![]()
|
|
W SELECT zapomniałem o atrybucie multiple="multiple", ale nie ma to znaczenia. Pobieram kod z trzeciego postu, wprowadzam opisane przeze mnie zmiany i wszystko działa jak trzeba w FF, IE i Google Chrome. po tych modifikacjach otrzymujemy:
i mam ten błąd w IE a w FF brak akcji po kliknięciu .... ;( coś nie tak robię? |
|
|
![]()
|
|
Ech, widzę teraz błąd. U siebie wpisałem dobrze, a tutaj źle. Linia 15:
EDIT Mogłem skopiować i wkleić, ale jakoś wolę pisać z pamięci. Niestety nie zawsze na tym wychodzę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował mortus 24.05.2011, 14:35:30 |
|
|
![]()
|
|
Ech, widzę teraz błąd. U siebie wpisałem dobrze, a tutaj źle. Linia 15:
EDIT Mogłem skopiować i wkleić, ale jakoś wolę pisać z pamięci. Niestety nie zawsze na tym wychodzę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) miszczu jesteś wielki (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) ! dziękuję za poświęcony czas (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Trochę inaczej trzeba to wyciągnąć:
a mam jeszcze pytanie co do tego skryptu, zapisuje od wartosci to tablicy selected a jak zrobic aby wszystie wartosci zmienic na jeden ciąg znaków, tak jak w php funkcja implode znalazlem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .join(',') |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 02:18 |