![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 3 Dołączył: 26.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę zrobić BBCode na stronie, podczas wrzucania newsów lub edycji.
Doszedłem do etapu, gdzie potrafię dodać do tekstu np [b] poprzez klikniecie w link "pogrub". Tekst dodaje się na końcu, ale mam problem. Jeżeli tylko zmienię cokolwiek w textarea, dodawanie [b] przez link już nie działa. Zapewne, chodzi o to, że tekstarea zmienił swoj innerHTML i javascript głupieje, ale dlaczego? I dlaczego mogę wstawiać poprzez kliknięcie dużo [b], text area też zmienia wtedy swoją zawartość. Jak to rozwiązać, ażeby można było pisać i wstawiać, niekoniecznie w miejsce kursora BBcode? Dziękuję.
Ten post edytował grzegosh 6.06.2009, 10:30:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
innerHTML? A nie value?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aby wstawiać w miejsce kursora zainteresuj się selectionStart i selectionEnd,
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 3 Dołączył: 26.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@erix
W textboxie wyświetlam treść pomiędzy znacznikiem <textbox>tresc</textbox>, zatem użyłem innerHTML. Masz jakiś inny pomysł? Wybaczcie za pewnie głupotę moją, ale jak robie tak:
to nie wyświetla nic, wyświetla bład, że nie jest obiektem bądź jest pusty. Mógłby ktoś napisać przykład takiego wstawiania bbcode w miejscu kursora, albo chociaz na koncu textboxu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Wyciągaj TEXTAREA z tablicy document.forms, będzie najlepiej.
W TEXTAREA = value, przecież to element formularza. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy dobrze rozumiem to co piszesz, czyli dla textarea istnieje value?
Bo takie coś mi nie działa <textarea value="tresc"></textarea> Tak samo nie znalazłem tego w kursie pierwszym lepszym z brzegu: http://www.kurshtml.boo.pl/html/textarea,html.html Ale mniejsza o to, zapewne to wynik mojej niewiedzy, ale ciągle problem nie jest rozwiązany. Mianowicie, jak wstawiać te BBCode w pole textarea. Działa mi tylko jak zrobie to przed jaką kolwiek edycją textarea, potem już nie. Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat document.javascript.tresc.selectionStart; pierwszy raz widzę taką składnie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) , chyba raczej powinno być takdocument.getElementById('ppp').selectionStart; poniższy kod działa Ten post edytował pgrzelka 6.06.2009, 16:19:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 05:17 |