![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 1 Dołączył: 25.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
w jaki sposób zrobić aby przycisk buton pojawiał się przy zaznaczeniu checkboxa. Chodzi mi o to aby user nie przeszedł do dalszej części skryptu jeśli nie dokona wyboru. Na tę chwilę mam to:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 2 Dołączył: 2.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie dałeś kodu tych funkcji JS sprawdz() i odejmij() więc ciężko powiedzieć co tam robią przy kliknięciu na checkbox-ie.
Ale jeśli tylko wyświetlają/ukrywają button to ten onClick mógł by wyglądać tak:
A tak wgl to radzę zapoznać się ze składnią heredoc. Wtedy nie trzeba jak ja wyżej znaków '\' przed apostrofami a i w twoim kodzie jakże lepiej i prościej by wyglądało:
Ten post edytował miki22 24.01.2016, 13:25:45 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 1 Dołączył: 25.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oto wspomniane funkcje, sprawdzają mi ile jest zaznaczonych checkboxów, ale dodatkowo przy zaznaczonym dowolnym chcę pokazywać butona:
<script language="JavaScript"> maxBoxow = 2; zaznaczoneBoxy = 0; function sprawdz(theBox) { if (zaznaczoneBoxy+1 > maxBoxow) { alert('Nie można zaznaczyć więcej niż: '+maxBoxow+' szt'); return false; } zaznaczoneBoxy++ return true; } function odejmij() { zaznaczoneBoxy-- } </script> Zrobiłem że działa w ten sposób: <script language="JavaScript" type="text/javascript"> //<![CDATA[ function pokaz() { obj=document.getElementById('ukryte'); objCheck=document.getElementById('zaznaczanie'); objlista = document.getElementById('lista'); if (objCheck.checked) { obj.style.display=""; objlista.style.display="none"; } else { obj.style.display="none"; objlista.style.display=""; } } //]]> </script>
Mam z kolei też funkcję która kontroluje ilość zaznaczonych checkboxów <script language="JavaScript"> maxBoxow = 2; zaznaczoneBoxy = 0; function sprawdz(theBox) { if (zaznaczoneBoxy+1 > maxBoxow) { alert('Nie można zaznaczyć więcej niż: '+maxBoxow+' szt'); return false; } zaznaczoneBoxy++ return true; } function odejmij() { zaznaczoneBoxy-- } </script>
Jak połączyć to w całość? tak aby jeden checkbox wykonywał obydwie funkcje? Ten post edytował krzesik 24.01.2016, 13:47:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:17 |