![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, mam taki dość dziwaczny problem.
A mianowicie mam MENU które jest w liście wypunktowanej, i teraz jak kliknę w jakiś odnośnik pobieram AJAXem dane i wyświetlam je obok menu w panelu. Problem w tym ze po takim kliknięciu odnośnik powinien się zmienić (dostać klase) Robie to w ten sposób że do znacznika 'a' przypisuję funkcję która powinna przelecieć całe drzewo MENU i jeśli gdzieś (w jakimś znaczniku 'a') jest ustawiona klasa (class="active") to usuwa ją , a następnie po tej pętli powinien nadać konkretnemu elementowi klasę (class="active"). Jednak za żadne skarby nie mogę tej klasy nadać, wyświetla mi że obiekt niezdefiniowany. To jest kod mojego menu oraz funkcji w JavaScript która to obsługuje:
A tu zobrazowałem jak to wygląda , żeby lepiej mnie było zrozumieć: (IMG:http://users.finemedia.pl/marcinlis/blad_menu.jpg) Może ktoś wpadnie na coś. Może to jakaś błahostka, ja nad tym siedzę już cały dzień. Jak będzie ktoś coś jeszcze potrzebował to służę uprzejmie - może rozwiążemy to. Dzięki za pomoc, pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%)
|
CZy tak:>?
Kod function treeHover(hover)
{ var tree = document.getElementById('tree'); var el = tree.getElementsByTagName('a'); for (var i = 0; i < el.length; i++) { if(el[i].className=='active') { el[i].className=''; break; } } hover.className = 'active'; } |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
CZy tak:>? Kod function treeHover(hover) { var tree = document.getElementById('tree'); var el = tree.getElementsByTagName('a'); for (var i = 0; i < el.length; i++) { if(el[i].className=='active') { el[i].className=''; break; } } hover.className = 'active'; } To nic nie wnosi do sprawy... 1) Nie mogę przerwać petli jak znajdzie znacznik/noda który ma klasę 'active', bo może zdarzyć się tak że niżej w drzewie DOM jakiś inny znacznik będzie miał taka samą klasę , a ja w tej pętli chcę oczyścić całe drzewo MENU z klasy 'active', (wszystkie znaczniki). 2) przy IF w pętli FOR musi być argument toLowerCase(), bo np IE 7 pisze klasy dużymi literami. 3) sprawa usuwania klas jest załatwiona, działa poprawnie, problem dotyczy nadawania klasy elementowi który nie posiada atrybutu ID ani NAME. U siebie załatwiam to tak że w znaczniku 'a' wywołuje funkcję treeHover(this), gdzie 'this' powinien przyjąć wartość podanego elementu. Jedank chyba tak nie jest bo jak wywołuję w funkcji przekazany argument 'this' jako 'hover' np tak alert(hover.href); albo alert(hover.id) -> predzej nadając elementowi jakąś wartość ID , zawsze wyświetla mi 'undefine'. Być może sprawa jeszcze dotyczy zakresu działania/ograniczeni zmiennych ale wydaje mi śie że argument przekazany jak 'this' z linku który trafia do funkcji jako 'hover' ma zasięg globalny. Pozdrawiam, Czekam na dalsze sugestie.... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Ad 1) ,2)
Tu wiesz co robić:) Ad 3) -Zamień <a ...></a> na np. <span ....></span> -i nadaj onclick="funkcja(this)" zamiast w hrefie (w a) |
|
|
|
|
|
|
|
Ad 3) -Zamień <a ...></a> na np. <span ....></span> -i nadaj onclick="funkcja(this)" zamiast w hrefie (w a) :-) I tu pewnie masz racje (choć tego konkretnego przypadku nie sprawdzałem), bo wstawiłem w znaczniku wyżej 'li' funkcje treeHover(this) wywoływaną przez onclick oraz lekko zmieniłem koniec funkcji treeHover(hover). Dokładnie wyglądało to tak:
Jednak IE tego nie interpretuje. Może ktoś wie dlaczego wartość 'this' która jest przekazywana do funkcji treeHover(this); nie działa w znaczniku 'a'? A w innych znacznikach działa? To jest ciekawe... Ten post edytował Sokrates 7.08.2008, 07:59:51 |
|
|
|
|
|
|
|
Nie działa bo masz to w href. Jak dla a dasz onclick to zadziała. Napisałem, żeby zamienić na span bo
nie ma sensu. W ogóle jakby się zastanowić to po co Ci tam to a? Oprzyj się na li. Nie analizowałem czemu Twój poprawiony kod nie działa. |
|
|
|
|
|
|
|
Wielkie dzięki za pomoc...
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 02:41 |