![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 7 Dołączył: 18.08.2010 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Chcę zrobić bardzo prosty slider z wykorzystaniem jquery. Zrobiłem coś takiego Powyższy kod działa po kliknięciu w odpowiednie przyciski ale, problem polega na tym że nie wiem co zrobić żeby zdjęcia przesuwały się automatycznie przez cały czas. Z góry dziękuję za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest taka funkcja w java script: setTimeout
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Akurat w tym przypadku setInterval (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) - https://developer.mozilla.org/pl/DOM/window.setInterval
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można użyć setInterval, można też setTimeout...
Przy setTimeout jest jeden plus, wiemy, że jedna iteracja nie będzie zachodziła na drugą. Ma to znaczenie przy animacjach, w których nie do końca wiadomo ile czasu zajmie ich wykonanie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 7 Dołączył: 18.08.2010 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
dzięki wszystko działa ładnie. Tylko teraz mam kolejny problem aby po 5 takich ruchach animacja wracała do pierwszej pozycji. Jakiej funkcji użyć aby coś takiego zrobić ?
|
|
|
![]()
|
|
If (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Zrób sobie licznik iteracji, nawet globalną zmienną, w pętli zwiększaj, no i oczywiście na początku sprawdzaj jej wartość. Jeśli osiągnie pułap, to resetuj wszystko do stanu początkowego. |
|
|
![]()
|
|
a czy mógłbyś podać jakiś podobny kod. Bo w życiu czegoś takiego nie widziałem i nawet nie wiem od czego zacząć.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 05:18 |