![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem bardzo głupi błąd :/
Mianowicie piszę skrypt forum (już chyba drugi rok) i sporo jest tam ajaxa, początkowo był to xajax, niedawno przerobiłem to na swojego prostego frameworka ajax. funkcja do ajaxa (nie szukajcie błędów, czytajcie dalej) :
funkcję tą wywołuję w taki sposób (taki mały przykład) funkcja działa elegancko... no prawie, jest jedno "ale" jeśli jakasTextarea będzie miała zawartość typu: Kod Witam wszystkich userów, czy ktoś mi powie do czego służy znacznik & w php ? to wtedy drugi parametr dla funkcji ajax_post będzie wyglądał tak: Kod wartosc=Witam wszystkich userów, czy ktoś mi powie do czego służy znacznik & w php ? a skrypt php :
wyświetli tylko: Kod Witam wszystkich userów, czy ktoś mi powie do czego służy znacznik czyli nie to co oczekiwałem Jak proponujecie rozwiązać ten problem ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli zamiast
ma być ? nie chciałbym potem kilkarazy tego przerabiać Ok, zakładam że tak. W każdyb bądź razie, uważam że to nie najlepszy pomysł żeby tak pisać:
myślałem o tym, żeby wrzucić to do tablicy i potem by ajax_post to przerabiał na string.... tylko że jak zrobić taką tablicę ? nie działa. Macie jakieś pomysły ? Ten post edytował peter13135 24.05.2011, 13:42:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawy JS... od kiedy to niby tablice w JS obsługują indeksy inne niż numeryczne? Dlaczego nie skorzystasz z jQuery, DOJO, MooTool czy czegoś tam jeszcze innego co udostępnia sensowny interfejs do obsługi AJAX-a?
|
|
|
![]()
|
|
Podstawy JS... od kiedy to niby tablice w JS obsługują indeksy inne niż numeryczne? Nie wiem od kiedy, ale obsługują. tablica["lalala"] = "blabla";
Bo nie chcę budować mostu nad kałużą i mam taki kaprys że chce to zrobić w js (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
json
generalnie w js tablice asocjacyjne to takie nie do konca tablice, a obiekty to takie nie do konca nie-tablice (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Wygląda nieźle.. ale czy da się odczytać zarówno klucz jak i wartość? niestety nic nie wygooglałem (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W JQ dzieje się to samo. To jest chyba cena-> "Strona bez przeładowania".
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jquery ajax, jquery json, jquery post json ... pierwszych pięć poradników odpowie na wszystkie pytania...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy zamiast & wpiszesz taki tekst 'xxxxx' ?
Ten post edytował celbarowicz 25.05.2011, 07:56:20 |
|
|
![]()
|
|
Niestety, ale na podstawie kursu jQuery, nie potrafię zrobić tego w js.
Proszę, aby ktoś mi napisał, jak odczytać klucz w obiekcie JSON za pomocą samego js, bez żadnych frameworków. dla przykładu :
chcę odczytać stąd 'nazwa' |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w tym poście masz odpowiedź:
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=866118 wartość zmiennej "i" przechowuje klucz a sama konstrukcja pętli for(i in obiekt) jest odpowiednikiem pętli foreach z PHP... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie wiem od kiedy, ale obsługują. Bo dla każdego obiektu w JS - a wszystko jest obiektem* - możesz dodać nowe właściwości. To zadziała tak samo dobrze z obiektem RegExp, String czy Console. Powinieneś po prostu użyć czystego obiektu (Object), który w zamyśle służy właśnie do tego - można przy jego pomocy tworzyć coś na wzór tablic asocjacyjnych.tablica["lalala"] = "blabla"; Cytat Bo nie chcę budować mostu nad kałużą i mam taki kaprys że chce to zrobić w js Pomijając fakt, że te biblioteki same w sobie są zrobione w JS to czemu nie? Jak masz go dostępnego pod ręka i w praktyce jego użycie nie kosztuje nic?* A to co nie jest (typy proste) obsługuje dynamiczne rzutowanie na odpowiedni typ obiektowy w tle. Ten post edytował Crozin 25.05.2011, 12:04:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:16 |