![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Chcę napisać w ajaxie wyświetlanie 5 ostatnich wpisów z bazy.
Obecnie działa wszystko ok, odświeża mi wynik co pół sekundy ale wyświetla tylko jeden wynik a chcę wyświetlać 5 ostatnich. Kod: Zapytanie do bazy: Klient:
Jak mogę zrobić aby mi wyświetlało 5 ostatnich wpiów z bazy nie tylko jeden? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 13 Dołączył: 7.04.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Według mnie trochę źle to robisz, ja bym to zrobił w ten sposób:
najpierw robisz plik odświez.js a w nim:
w plik baza.php :
i później tam gdzie chcesz wyświetlić te rekordy w head dajesz: <script type="text/javascript" src="odswiez.js"></script> i tam gdzie chcesz mieć wyświetlone rekordy dajesz sobie taki div <div id="informacja"></div> I wszystko śmiga. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 13 Dołączył: 7.04.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
sam korzystam z tego rozwiązania, co podałem i jest ok, baza jest na jakimś serwerze www za sms i nie zabija jej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Super działa, mam jeszcze pytanie. Dałoby się jakoś zrobić aby przy wykryciu nowego rekordu odgrywało dźwięk?
Czyli skrypt się odświeża i jest nowy rekord który wyświela + dodatkowo odgrywa dźwięk. |
|
|
![]()
|
|
w php nie odtworzysz żadnego dźwięku (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
No w php nie ale może da się w js bądź html. Wiem, że jest audio w HTML5 ale nie wiem czy będzie się dało odtowrzyć automatycznie dźwięk nowym wpisie.
Chodzi mi o coś takiego jak na facebookowym czacie. Czyli jest nowy wpis w bazie = odtworzenie dzwieku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz dać event dźwiękowy za pomocą HTML5 Audio API.
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem dźwięk w audio HTML5, na localhoscie wszystko działa tak jak należy.
po wrzuceniu na serwer, dźwięk się nie odtwarza. Czy działanie HTML5 zalezy od serwera, czy przeglądarki? Czemu na serwerze mi nie działa? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 39 Dołączył: 6.12.2010 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja szklana kula mówi: Może zapomniałeś wrzucić pliku audio na serwer ?
|
|
|
![]()
|
|
Moja szklana kula mówi: Może zapomniałeś wrzucić pliku audio na serwer ? Też na to wpadłem ale wrzuciłem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 39 Dołączył: 6.12.2010 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj jakiś przykład live. Sprawdź też w konsoli(w Chrome przycisk F12) dla Firefoxa polecam Firebug. Może źle wpisana jest jakaś ścieżka ?
|
|
|
![]()
|
|
Ok działa, problemem była przeglądarka.
Dizłałem na firefoxie (14.0.1) i tam dźwięk niestety nie działał, po sprawdzeniu kodu w Chrome wszystko działa. Jako, że kod i sygnały dźwiekowe mają byćtylko do mojego użytku to multiprzeglądarkowość nie jest dla mnie problemem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 00:07 |