![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hooo hoooo hooo
![]() Hej hej witajcie to ja Wasz ulubiony phpamator (nie ulubiony ![]() ![]() Dość długo nic nie pisałem ale w końcu nadszedł ten dzień. Potrzebuję lekkiego wsparcie/podpowiedzi jak zbudować coś takiego: pierwsze pole select / \ wybor pierwszy wybor drugi | | lista kolejnych elementow zaleznych od pierwszego pola lista kolejnych elementow zaleznych od drugiego pola i tak dalej. Jednym slowem jesli wybiore w pierwszym selekcie np typ urzadzenia to rozwija sie kolejne z listą dostępnych marek następnie jesli wybiorę markę rowija się pole z modelami danej marki (Dell), następne np linia (Precision/Optiplex) następnie jesli wybiore np Optiplex pojawia się kolejne pole select ze wszystkimi modelami linii Optiplex. Jesli rozwinę listę Optiplex pojawią się modele. So .... jak najprosciej mozna to zrobic ? Dobrze byłoby zrobić to na bazie danych pobieranych z tabeli - tak myślę ![]() Ale ponieważ JS jest mi jeszcze trochę obcy .... potrzebuję przykładu ![]() ewentualnie miejsca gdzie cos takiego moge podpatrzec ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najbardziej "logiczny" widok zaoferują oczywiście obiekty.
Kod var data={ Dell:{ Precision:["Model1","Model2","Model3"], Optiplex:["ModelA","ModelB","ModelC"] }, IIYAMA:{....} }; Ale sam JS z bazą danych nie ma wiele wspólnego. JS sobie, baza sobie. Jeżeli chcesz zrobić, by każdorazowe drzewo było pobierane dopiero przy wyborze, potrzebujesz co najmniej jakiś dobry ajax, co zwiększa sporo ilość zapytań przy każdej zmianie.... Zaś kiedy wygenerowałbyś z bazy taki gotowy model, sama implementacja w JS nie powinna być trudna, jedna dobrze skonstruowana funkcja będzie generować kolejne drzewa w nieskończoność. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dziękuję Panowie, dokładnie przestudiuję podane przykłady.
Turson .... jesteś wielki, dziękuję ![]() Najbardziej "logiczny" widok zaoferują oczywiście obiekty. Kod var data={ Dell:{ Precision:["Model1","Model2","Model3"], Optiplex:["ModelA","ModelB","ModelC"] }, IIYAMA:{....} }; Ale sam JS z bazą danych nie ma wiele wspólnego. JS sobie, baza sobie. Jeżeli chcesz zrobić, by każdorazowe drzewo było pobierane dopiero przy wyborze, potrzebujesz co najmniej jakiś dobry ajax, co zwiększa sporo ilość zapytań przy każdej zmianie.... Zaś kiedy wygenerowałbyś z bazy taki gotowy model, sama implementacja w JS nie powinna być trudna, jedna dobrze skonstruowana funkcja będzie generować kolejne drzewa w nieskończoność. Oczywiście wiemy, że sam JS z baza danych ma niewiele wspólnego ![]() ale w połączeniu z AJAX'em i PHP .... zaczyna mieć trochę więcej ![]() ![]() ![]() dzięki dzieki dzięki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:00 |