![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Piszę bo nie mogę sobie poradzić z tym tematem. O ile odpytania i wysyłka danych do bazy czy PHP poprzez ajax jakoś mi wychodzi to tu nie wiem jak to ugryźć, próbowałem na lewo i prawo i du..a Mam skrypt który przetwarza (a w zasadzie to kilka tyle że każdy robi co innego) spore ilości danych i szczerze nie wiem jak zacząć żeby strona dostawała jakieś info gdzie i ile jeszcze zostało do przetrawienia przez PHP a potrafi to trwać i z pół godziny albo i dłużej. Chodzi mi o coś takiego np.
A w htmlu Nie musi być gotowe rozwiązanie tylko jakaś podpowiedź. Z góry dzięki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabela "tasks"
- id - name - status (0 - Wstrzymane, 1 - W kolejce, 2 - Uruchomione, 3 - Gotowe, 4 - Zakończone błędem) - status_progress (opcjonalnie możesz dodać jak zadanie jest duże, wartość od 0 do 100) Robisz plik cron.php który pobiera rekordy z tabeli zadania ze statusem 1, następnie je wykonuje i uaktualnia statusy. Jak skończy 1 zadanie zaczyna kolejne itd. Ten plik cron.php najlepiej gdyby miał while(true) i uruchomiony 1 proces na serwerze przez cały czas. Robisz plik status.php który dostaje ?id={INT} i zwraca status zadania oraz status_progress. Ew. możesz to zrobić socketami ale będzie trochę więcej zabawy. Ten post edytował markuz 29.04.2017, 14:22:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że aż tak to bym się nie rozpędzał.
Myślałem nad tablicą w bazie do której skrypt wysyłałby informacje gdzie jest w danej chwili i wywołaniu ajaxa co powiedzmy parę sekund które by te dane pobierały, ale wydaje mi się i twoje i moje rozwiązanie nie jest do końca tym o co mi chodzi. Mam skrypt który pobiera pliki na serwer i nie wymusza to angażowania aż takich środków a mimo to działa i pokazuje postęp, tyle tylko że jak go analizuje to kompletnie nie wiem co do czego (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To pokaż ten skrypt
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.08.2025 - 03:25 |