![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witajcie przedszkolaki,
Sporo czasu upłynęło od ostatniego pytanie jakie zadałem, czas więc na kolejne. Dzisiaj bardzo proszę o wsparcie w kwestii: Formularz. w pierwszym polu mam podpięty skrypt odczytujący z bazy "na żywo" i gdy wpisujesz nazwisko, sprawdza czy takowe istnieje. Jeśli tak to wywala z boku w tabelce dane delikwenta. Wszystko pięknie działa tylko, że te dane wywala w tabelce a ja chciałbym aby te dane lądowały w inputach i jakkolwiek radzę sobie z taką formą to nie potrafię (jeszcze) pobrać danych w inny sposób abym mógł rozrzucić je we wskazane miejsca. Ktoś mocno zorientowany podpowiedział mi, że powinienem użyć JSON'a, przyznam się bez bicia - trochę poczytałem - ale nie za wiele jak narazie mi to pomogło. jakby któryś z kolegów zechciał mi pomóc w tej kwestii. Poniżej skrypty. Formularz:
Po stronie PHP:
Jak powinien wyglądać/co zmienić po stronie serwera (PHP) i co zmienić po stronie przeglądarki (JS) żebym mógł w chwili odczytu dane osobnika od razu wrzucić do inputów w formularzu ? Pozdrawiam php/js amator przedszkolak |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chce mi się dogłębnie analizować Twojego kodu, więc przykładowo pokażę po prostu przykład.
Plik PHP, który wywołujesz ajaxem
Tutaj chcesz władować tekst, który wyrzuci ajax Teraz jak masz ajaxową funkcję success ona przyjmuje wartości z tego co zwrócił php, więc parsujesz jsona i masz tablicę
Ten post edytował Turson 30.03.2014, 11:50:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hejka Turson,
No coś tam się zaczyna dziać. Zrobiłem tak: w pętli while wrzuciłem $return['customer_name'] = $row['customer_name']; $return['customer_surname'] = $row['customer_surname']; $return['house_number'] = $row['house_number']; $return['street_name'] = $row['street_name']; i buduje się tablica czego potwierdzeniem jest wyświetlony echo json_encode($return); i wygląda tak: {"customer_name":"Stefan","customer_surname":"Paprocki","house_number":"32","street_name":"Kołłątaja"} {"customer_name":"Zygmunt","customer_surname":"Pieczka","house_number":"20","street_name":"Marynarzy"} {"customer_name":"Piotr","customer_surname":"Kuczka","house_number":"54","street_name":"Zbrojna"} Teraz skrypt
efekt końcowy taki, że dostaję linie z danymi z każdego rekordu i to tyle (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) a do inputów nie chce mi wrzucić tych danych. Co mam z tym zrobić ? Pozdrawiam php/js-amator do 2 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$('.customer_name') odnosi się do klasy. W przypadku id (jak masz) używa się # a nie .
|
|
|
![]()
|
|
oj, sorry, tak tak, zapomniałem poprawić.
oczywiście że tam jest # ale to nie rozwiązuje problemu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A wogóle to zastanawiam się skąd się to wzięło: </div> </li> <li class="li2"> <div class="de2"> success: function(msg){</div> </li> <li class="li1"> <div class="de1"> var dane = jQuery.parseJSON(msg); </div> </li> <li class="li2"> <div class="de2"> $('.customer_name').val(dane.customer_name);</div></li><li class="li1"><div class="de1"> $('.customer_surname').val(dane.customer_surname);</div></li><li class="li2"><div class="de2">}</div></li><li class="li1"><div class="de1"> skoro wkleiłem zupełnie coś innego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) wkleiłem:
Nie wiem skąd wzięły sie tagi<li></li> Aaaa już wiem, jak wklejam kod na forum to samo dodaje takie bzdury. Ten post edytował phpamator 30.03.2014, 20:57:15 |
|
|
![]()
|
|
Pokaż normalnie wyglądający kod
|
|
|
![]()
|
|
OOO hej Turson'ie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
wkleje jak leci: <script type="text/javascript"> success: function(msg){ var dane = jQuery.parseJSON(msg); $('#customer_name').val(dane.customer_name); $('#customer_surname').val(dane.customer_surname); } </script> <input id="customer_surname" name="customer_surname" placeholder="Customer's surname"> <input id="customer_name" name="customer_name" placeholder="Customer's name"> a po stronie PHP w pętli while wrzuciłem $return['customer_name'] = $row['customer_name']; $return['customer_surname'] = $row['customer_surname']; $return['house_number'] = $row['house_number']; $return['street_name'] = $row['street_name']; jak pisałem tablica się buduje poprawnie, przynajmniej tak wygląda jak wyświetlam dane w $return |
|
|
![]()
|
|
A gdzie $.ajax { } itd?
|
|
|
![]()
|
|
<script>
$(document).ready(function(){ $("#nazwisko").keyup(function(){ var kw = $("#nazwisko").val(); if(kw != ''){$.ajax({ type: "POST",url: "szukaj_nazwisko.php",data: "kw="+ kw,success: function(option){ $("#results").html(option);}}); } else { $("#results").html(""); } return false; }); $(".overlay").click(function(){ $("#results").css('display','none'); }); $("#keywords").focus(function(){ $("#results").css('display','block'); }); }); success: function(msg){ var dane = jQuery.parseJSON(msg); $('#customer_name').val(dane.customer_name); $('#customer_surname').val(dane.customer_surname); } </script> <input id="customer_surname" name="customer_surname" placeholder="Customer's surname"> <input id="customer_name" name="customer_name" placeholder="Customer's name"> a po stronie PHP w pętli while wrzuciłem $return['customer_name'] = $row['customer_name']; $return['customer_surname'] = $row['customer_surname']; $return['house_number'] = $row['house_number']; $return['street_name'] = $row['street_name']; Luknij wyzej tam jest cały skrypt. |
|
|
![]()
|
|
Używaj tagu javascript bo lepiej się go ogląda
nie data: "kw="+ kw a data: { kw:kw} i masz 2x success, gdzie ten o którym mowa leży nie tam gdzie trzeba |
|
|
![]()
|
|
a propo's zapisu data: "kw=" +kw i data: {kw:kw}
jaka różnica w działaniu obu tych form ? no właśnie, gdzie powinien się znajdować ten o którym mowa ? jak go włączyć do całości ? w którym miejscu ? |
|
|
![]()
|
|
Proponuję zajrzeć do przykładów http://api.jquery.com/jQuery.ajax/
Cytat a propo's zapisu data: "kw=" +kw i data: {kw:kw} przesyłasz tablicę, która będzie $_POST @down, nie zaprzeczę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Turson 31.03.2014, 21:20:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie tablicę, a obiekt.
|
|
|
![]()
|
|
No własnie ... i jak ten "obiekt" teraz rozbroić żeby elementy tego obiektu samoistnie właziły do okienek inputów ?
Walczę z tym i walczę i jak coś mi zaczyna działać to inne funkcje przestają ..... trochę mnie zaczyna trafiać (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
W poście #2 dostałeś przykład
|
|
|
![]()
|
|
Ano ano, ale ja ślepy jestem, jak kret ...
Dzięki Tursonie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 02:23 |