![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 6.12.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robię pewnego rodzaju system bloga, i mam u góry sztywny szablon z ograniczeniem na ilość tekstu.
Poniżej jest pole textarea. Jak zrobić, aby to co wpiszę w textarea od razu pojawiało się w tym szablonie? Chodzi mi o to, żeby cała akcja "przenoszenia tekstu" nie wykonywała się gdy kliknę na inną część strony, tylko po każdej zmianie tekstu i bez przeładowania strony Ten post edytował Kredka29 6.07.2009, 17:33:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
w js przy każdym wywołaniu onkeyup pobieraj treść z textarea i umieszczaj ją w swoim polu / divie.
Najłatwiej ci to będzie zrobić z jquery . jeśli ma to lecieć dodatkowo do php/mysql to poczytaj o .load() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli tylko w treści strony, nie zapisywane nigdzie więcej to wystarczy nawet:
Natomiast jeśli ma być gdzieś zapisywane, to do zdarzenia onkeup dla textarea trzeba wywołać ajaxa. Ale chyba nie load, a raczej post lub get
skrypt.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 6.12.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ma służyć jako - że się tak wyrażę - podgląd strony z edytowanym teksem. Tylko mam problem, aby wyświetlić wartość tego pola jako zwykły tekst w konkretnym miejscu. Próbuje cały czas z divem ale nie wychodzi...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Pokaż, jak próbujesz.
|
|
|
![]()
|
|
Możliwe że idę drogą okrężną...
... Albo głupi błąd, albo brak doświadczenia. Ale po wywołaniu podglad() wychodzi biala strona z treścią textarea... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie document.write, tylko obiekt.innerHTML...
|
|
|
![]()
|
|
Kod <script type="text/javascript"> function podglad() { var to = document.getElementById('dwa').value; document.getElementById('name1').innerHTML = to; } </script> Działa bez zarzutów, dzięki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) I pojawił się następny problem. NIE WYŚWIETLAJĄ SIĘ ENTERY... Co mogę poradzić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
js chyba nie ma nic do łamania, chyba że replace ...
daj 'pre' w html, ew. w php nl2br" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. |
|
|
![]()
|
|
~Spawnm, ma:
Kod text = text.replace(/\n\r?/g, '<br />');
|
|
|
![]()
|
|
Cały plik jest w PHP...
Tak jest obecnie, i entery "znikają"... Chciałem zastosować nl2br, ale nie wiem, jak tekst wynikowy js (który aktualnie się wyświetla w div'ie) nadać zmiennej w php... --------------Up--------------- Erix, sprawdze teraz to... Ten post edytował Kredka29 8.07.2009, 18:39:45 |
|
|
![]()
|
|
No to pisałem: //chyba że replace
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Kod to = text.replace(/\n\r?/g, '<br />'); Teraz w ogóle się nie wyświetla... |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cały plik jest w PHP... Ale to nie jest akurat PHP, tylko JS. Cytat Teraz w ogóle się nie wyświetla... Pokaż, jak wstawiłeś. |
|
|
![]()
|
|
Kolega Spawnm powiedział: "ew. w php nl2br" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.", dlatego oznajmiłem że plik jest w php, więc i to może się nadać...
Cytat Pokaż, jak wstawiłeś. Próbowałem na takie sposoby: Kod function podglad() { var to = document.getElementById('mytxtarea').value; to = to.replace(/\n\r?/g, '<br />'); document.getElementById('jeden1').innerHTML = to; } Kod function podglad() { var to = document.getElementById('mytxtarea').value; to = text.replace(/\n\r?/g, '<br />'); document.getElementById('jeden1').innerHTML = to; } Kod function podglad()
{ var to = document.getElementById('mytxtarea').value; too = to.replace(/\n\r?/g, '<br />'); document.getElementById('jeden1').innerHTML = too; } Ten post edytował Kredka29 8.07.2009, 20:23:23 |
|
|
![]()
|
|
Przecież trzeci kod działa ok...
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie nie działa...
A jak mogę ewentualnie użyć tego nl2br" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual? |
|
|
![]()
|
|
Cytat No właśnie nie działa... Działa, bo sprawdzałem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.08.2025 - 20:13 |