![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robiąc projekt napotkałem na problem. Zrobiłem plik XML wyświetlany za pomocą XSLT i problem polega na tym, że dane z tego XML chcę umieścić na podstronie w pliku HTML. Znalazłem w internecie pewien skrypt:
<script type="text/javascript"> var xml = new ActiveXObject("Microsoft.XMLDOM") xml.async = false xml.load("Lista.xml") var xsl = new ActiveXObject("Microsoft.XMLDOM") xsl.async = false xsl.load("Tabelka.xsl") document.write(xml.transformNode(xsl)) </script> i zawartość XML jest wyświetlana w HTMLu ale tylko w IE, w Firefoxie już nie rusza i w tym miejscu wyświetla puste pole. Jak zrobić, żeby w pozostałych przeglądarkach to ruszyło? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może spróbuj z php albo jQuery -> http://www.switchonthecode.com/tutorials/x...ing-with-jquery
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tym, że ja o php nie mam pojęcia... a o jQuery słyszę pierwszy raz.. ;/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to po co kombinujesz z plikiem XML? wstaw treść od razu do html,
swoją drogą jQuery nie jest taki trudny, w necie jest dużo tutoriali jak parsować pliki xml, poszukaj w google jQuery pares xml, a potem wystarczy, że przerobisz skrypt analogicznie do struktury swojego pliku xml |
|
|
![]()
|
|
bo takie mam zadanie projektowe na studiach i niestety muszę..
|
|
|
![]()
|
|
no to nie pozostaje Ci nic innego jak przeczytać kilka tutoriali i to zrobić, poszukaj w necie "php xml parse tutorial" lub "jquery xml parse tutorial", przerobisz kilka przykładów i załapiesz o co chodzi, jeżeli nie masz własnego serwer to łatwiej Ci będzie robić w jquery, bo to od razu na kompie odpalisz sobie bez instalacji wirtualnego serwera
|
|
|
![]()
|
|
a jest może jakiś program przerabiający HTML na XML?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem pewien, ale spróbuj HTML Tidy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 20 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.wikipedia.org/wiki/AJAX
Masz tam przykład jak to działa w innych przeglądarkach. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.06.2025 - 14:49 |