![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Walczę od pewnego czasu z tym, jak uzyskać od strony PHP czas microtime lub jak od strony javascript uzyskać timestamp. Od razu mówię, ze żadne zaokrąglenia mnie nie interesują bo do tego sam doszedłem i mi głupoty wychodzą, musze mieć dokładny czas, co do mikrosekundy.
Wiem, że w php mamy microtime(), ale co z tego, skoro to zwraca mi wartość, np.: 1363452758.23 - brak ostatniej cyfry. Z kolei w javascript można: Kod Math.round((new Date()).getTime()/1000); Ale to też mnie kompletnie nie rajcuje. Więc, ponawiając moje pytanie - czy jest jakakolwiek możliwość uzyskania którejkolwiek z tych wartości bez zaokrągleń i innych kąbinowań ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Określ czy chodzi Ci o milisekundę czy o mikrosekundę. Ponieważ piszesz o jednym, a operujesz na funkcjach przeznaczonych do pracy z drugim.
2. Pamiętaj, że system operacyjny może celowo nie odświeżać zegara zbyt często m.in. w celu oszczędności energii. Windows o ile dobrze pamiętam odświeża zegar z częstotliwością zaledwie 80-100Hz. 3. Pamiętaj, że nawet jeżeli jakaś funkcja zwróci Ci czas z rozdzielczością mikrosekundy wcale nie jest powiedziane, że będzie to czas z dokładnością do jednej mikrosekundy. Przeciętny domowy komputer, nie posiada po prostu zegara, który byłby wstanie tak dokładnie mierzyć czas. Innymi słowy, ostatnie cyfry z wyniku mogą być kompletnie losowe. 4. Co jest złego z (new Date()).getTime()/1000? Uzyskasz tutaj czas z precyzją milisekundy. * mam nadzieję, że nigdzie nie pomyliłem dokładności z precyzją. ![]() EDIT: Pamiętaj też o tym, że typ float nie operuje na dokładnych wartościach. Ten post edytował Crozin 28.03.2013, 20:26:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 15:28 |