![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 30.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Od paru godzin przegladam watki an temat przesyłania danych pomiedzy JS a PHP i wiem juz, ze trzeba do tego uzywac AJAXA, gdyz oba jezyki wykonuja sie w rooznym "cyklu" ladownaia strony. Przedstawie wpierw swoj problem: Mam strone, na ktorej generuje X linkow <a> o id 1,2,3, itd itp. oraz parametrze name= $tabela (jest to drugi aprametr, wspolny dla wygenerowanych linkow, zalozmy ze $tabela='tabela' :
nastepnie w pliku js:
pobieram sobie wartosc tego atrybutu i otrzymuje zmienna js type='tabela'. (kod js nie jest zakonczony, nie wklejalem calosci, ten fragment dziala) CHcialbym teraz przekazac ta zmienna 'type' w adresie strony:
oprocz zmiennej 'nr' chcialbym tez aby page.php otrzymala do pobrania za pomoca metody GET ta wlasnie zmienna var type='tabela', nie wiem jak to zrobic, probowalem: 'page.php?nr=1&type='+type Mam nadzieje ze dosc skladnie opisalem moj problem... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstaluj narzędzie Firebug. W konsoli zobaczysz szczegóły ajaxowego requestu.
PS. Zamiast $('a#NUM').click() dodałbym atrybut class na znacznik a i złapał od razu wszystkie za pomocą $('.nazwaKlasy') -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 30.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, ale jesli zlapie wszystkie zlapie na raz to wszystkie beda przekazywac mi ten sam nr storny.
Zobacze co to ten FireBug ale chodzi mi tu o uzyskanie odpowiedzi, czy wogole takie przekazanie w linku zmiennej z js jest mozliwe |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw formalności. Według specyfikacji (X)HTML wartość atrybutu id elementu HTML nie może rozpoczynać się cyfrą. A teraz przykład:
|
|
|
![]()
|
|
Ok, dzieki, teraz rozumiem o co chodzilo z klasami + dzieki za ustematyzowanie wiadomosci z nazwami id
![]() Tylko ze co ja dostane w tej funkcji 'odpowiedz serwera' ? ja musze na stronie 'page.php' pobrać ta daną: $tabela=$_GET['tabela'] Jak tylko wroce do wlasnego laptopa to sprawdze skrypt, moze to bylo niepotrzebne i glupie pytanie i wystarczy juz odebrać na 'page.php' ta zmienna:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpowiedzią serwera będze to, co wygeneruje skrypt page.php na podstawie ziennych z $_GET. To co w tej sytuacji zwróci skrypt page.php zależy od Ciebie, może to być np. cała strona (tyle, że wtedy mija się to z celem) albo dane pobrane z bazy i przetworzone na odpowiedni HTML, dane w formacie JSON, czy też XML. To Twoim zadaniem jest oprogramowanie tego. Normalnie odpowiedzią serwera będzie to, co pojawia się w przeglądarce po wpisaniu przykładowo takiego adresu:
http://moja.strona.pl/page.php?nr=1&type=tabela |
|
|
![]()
|
|
A to dokladnie o to mi chodzi:) Aby dokladnie taki link pojawil sie w przegaldarce:) Wielkie dzieki za pomoc, zaraz zabieram sie do testow:)
~mortus: Wielkie dzięki, o taki dokładnie efekt mi chodziło:) rozumiem juz teraz o co chodziło w tej linijce
Jeszcze raz dzieki! Ten post edytował divril 18.04.2012, 13:41:17 |
|
|
![]()
|
|
Linię 3 z kodu JS, który wcześniej podałem musisz zamienić na:
Inaczej skrypt będzie działał tylko dla 10 stron od 0-9. Chciałem to wyedytować wcześniej, ale wykrzaczyło mi tamtą odpowiedź. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.06.2025 - 22:42 |