![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Bawię się z nową stroną, chciał bym aby jak najwięcej opcji było tam dostępnych bez odświeżania strony, a najłatwiej to chyba osiągnąć za pomocą onmouseover, onclick oraz display: none > display: block. Do pewnego czasu to działało, po najechaniu czy po kliknięciu na dany przycisk itp, pojawiał się kolejny div w którym można było coś wpisać czy coś zobaczyć, wykombinowałem sobie nawet przy niektórych takie fajne X, które ponownie nadawały danemu div'owi atrybut display: none. Jednakże teraz muszę zrobić coś takiego, że po kliknięciu na jakiś przycisk, pokazuje się dany div, po ponownym kliknięciu na ten sam przycisk - ten div znowu znika. Po prostu potrzebuję mieć jeden przycisk zarówno do wyświetlania i chowania jakiegoś diva - jednakże nie wiem jak to oskryptować. Problem pewnie popularny, jednakże nie mogę nigdzie znaleźć poprawnego rozwiązania - google pewnie je zna, ale nie mogę trafić frazy dzięki której mi je poda. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy że w onclick dasz funkcję która sprawdzi czy element ma display:block jeżeli tak to ustawi display:none jeżeli nie to ustawi display:block
-------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety ale nie mam pojęcia jak zrobić taką funkcję, która z danego diva o danym id pobierze wartość atrybutu display, jak bym to już miał to później z if'em dał bym sobie chyba radę. No ale wykorzystałem już drugi sposób z jquery. Bardzo fajna sprawa - tylko miał bym kilka pytań.
1. Poprzednio działało to na zasadzie dwóch div'ów - header_add oraz content_add. W tym pierwszym był w tle ustawiony obrazek plusa, oraz przy użyciu onmouseover i onmouseout, po najechaniu na tego diva podmienił się obrazek tła na 'aktywnego' plusa. Po zjechaniu tło z powrotem się zmieniało na normalne - chyba że się najechało na diva content_add który się pojawiał dzięki najechaniu na header_add. Pewnie nikt tego bełkotu nie zrozumie, dlatego pokażę kod jakim to osiągnąłem: W obu divach był taki kod:
No i w pliku js funkcje:
Teraz moje pierwsze pytanie, czy, i jak, mogę połączyć powyższe funkcje, powyższą funkcjonalność, z już przerobionym kodem na:
Próbowałem te kody wciskać w różne miejsca, ale jedynie co mi się udało, to przy kliknięciu dodać także tło 'aktywnego' plusa ( no i oczywiście wysuwanie/chowanie div'a - to działa ), tylko że niezbyt rozumiem działanie tych funkcji z jquery, dlatego też nie mam pojęcia co zrobić aby na kliknięcie powrotne, wraz ze zwijaniem, tło także wracało do zwykłej postaci. 2. Z tym jquery i rozwijaniem to bardzo fajny efekt, jak się domyślam to zasługa funkcji slideToggle. Czy oprócz niej w tym pliku są jeszcze jakieś inne metody pojawiania się czy rozwijania różnych rzeczy? Częściowo sobie poradziłem dzięki temu wpisowi, dokładnie w taki sposób:
Jednakże 'prawie' to działa. Efekt jest dokładnie taki, że klikając w div'a header_add - div content_add się zwija i rozwija na przemian. Natomiast dalej tak jak miało być, czyli również na przemian zmiana tła z aktywnym i nie aktywnym, działa - ale z częstotliwością chyba zmniejszoną o połowę. To znaczy, po kliknięciu dwa razy w div'a header_add, zmienia się w nim tło, po kolejnych dwóch kliknięciach znowu zmienia się w nim tło, tylko że podczas jednego 'okresu' zmiany tła, div content_add zdąży się już wysunąć i schować dwa razy ... próbowałem już rozdzielać czy inaczej łączyć te funkcje, ale w większości przypadków to nie działało, albo działało ale nadal nie tak jak powinno. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A tak
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy chodzi Ci o cos takiego ?
http://www.bluelan.pl/przyklad_gd/zawartosc.php To jest tylko przyklad, ale mozna klikjac w link zmienic zawartosc dowolnego fragmentu strony bez jej odswierzania ... |
|
|
![]()
|
|
kefirek > Twój kod działa, faktycznie po kliknięciu zmienia się kolor i pokazują napisy, ale próbowałem to zaadoptować do mojego kodu, z slideToggle a nie toggle, no i niestety cały czas nie działa. Wygląda to dokładnie tak, że po odświeżeniu strony, div header_add - ten który jest przyciskiem do rozwijania div'a, sam się automatycznie zwija do góry, i znika. Jak się zdąży na niego kliknąć przed zwinięciem, to się roziwja poprawnie ten drugi div z treścią - content_add, ale dalej nic nie można zrobić.
Czy w wypadku slideToggle to nie będzie działać? Dodam, że jak podmienię oba slideToggle na toggle - to działa, tyle że bez rozwijania, o z natychmiastowym wyświetleniem się. CyberDuck_ > nie do końca o to mi chodzi, ja bym chciał aby po kliknięciu w jakiś link, przycisk, ten przycisk zmieniał swoje tło, oraz dodatkowo rozwijał się jakiś fragment strony, który już jest wczytany ale ma wartość display: none; ... niczego zawartości zmieniać nie chcę, jedynie zmieniać jakieś atrybuty w danej klasie poprzez kliknięcie - tak w skrócie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ok, ale ja wczesniej napisalem ze mozna podmienic
dowolny fragment strony, a nie rozwijac juz cos co jest na stronie tylko schowane. No ale mniejsza o to . |
|
|
![]()
|
|
Myślisz że Twoje rozwiązanie mi pomoże? Może chociaż w jakiś sposób wytłumacz jak to działa - dopiero po kliknięciu w jakiś link, jest pobierana treść? Tak samo będzie to działać, jeśli bym chciał aby dopiero po kliknięciu zostały wysyłane zapytania do bazy i zwracane dane? ... czy to się jakoś cache'uje, w sensie że przy każdym kliknięciu od nowa są pobierane dane/wysyłane zapytania itp ?
|
|
|
![]()
|
|
Moze zle zrozumialem. Jesli tak to przepraszam, ale wydaje mi sie, ze
dla wiekszych zastosowan to jest idealne rozwiazanie bo mozna umieszczac w dowolnym miejscu dowolna tresc formowana w skrypcie php. Opisane to masz tutaj : http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13...rt=#entry660878 |
|
|
![]()
|
|
Ciekawy sposób, ale niestety u mnie się on nie sprawdzi. W zasadzie już zrobiłem to co chciałem, ale wiadomo wraz z jedzeniem apetyt rośnie, i teraz chciał bym aby także przy slideToggle działało mi poprawnie klikanie - bez efektów ubocznych, a tak niestety nie jest. W manualu jest podane że budowa obu tych funkcji w zasadzie jest identyczna - poprawiam tylko nazwę funkcji, i się pierniczy.
No i kod funkcji:
Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć co jeszcze jest źle, albo chociaż czy to w ogóle może działać - czy po prostu nie mam się co bawić, bo to niemożliwe? |
|
|
![]()
|
|
W tej chwili co prawda zablokowalem swoja strone
na czas nie okreslony wiec nie moge podac przykladow, ale mysle, ze jestes w bledzie, ze Ci sie to nie przyda. Nie bede Cie jednak zmuszac przeciez. Na swojej stronie uzywam tego w bardzo wielu jej czesciach : 1. tabeleczka najnowszych pozycji gdzie sa wyswietlane pozycje wedlug dni i mozna sobie ja posortowac wedlug kategorii lub wyswietlajac powiedzmy 5 odtatnich dni, ale w danej chwili jest widoczny dany dzien. 2. Szpieg informujacy mnie kto jest na stronie, w jakiej jego czesci z podzialem na gossci i na zalogowanych. 3. administracja obrazkami, ich dodawanie i wyswietlanie pozycji. No i pare mniej znaczacych i wszystko bez przeladowywania. W kazdym razie nie namawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.04.2025 - 05:46 |