![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, posiadam formularz w którym znajduje się pole nr rachunku. Formularz generuje plik CSV. Posiadam także skrypt JS, w którym są zapisane funkcje walidacji innych pól.
Chciałbym, aby po wklejeniu nr rachunku w pole formularza, w dowolnie jakiej formie(ze spacjami albo bez nich), odpowiednia funkcja, sprawdzała by, czy podany rachunek jest prawdziwy czy nie(wywala błąd), oraz żeby eksportowała dane z tego pola(nr rachunku) do pliku csv w formie bez spacji, czyli same cyfry. Kod pliku JS (walidacja):
Kod pola w formularzu: Kod odpowiedzialny za csv:
Proszę o pomoc..muszę zrobić taką walidację, bo wywala mi błąd przy imporcie gdy ktos wklei ze spacjami albo pomyli się z jakąś cyferką, a póki co nie mam pojęcia jak mam to zrobić.. Z góry dzięki. Ten post edytował kakkarot 17.11.2012, 01:27:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak testujesz pole chociażby dla telefonu zrób dla nr rachunku (nie wiem jak on powinien wyglądać, więc nie podam gotowego patternu), poprzedzając to usunięciem spacji. Np.
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie bardzo wiem jak mam to użyć... a jest taka możliwość, by w inpucie ustawić aby znajdowały się tak tylko cyfry. czyli jak ktoś wklei nr konta ze spacjami, to automatycznie je usunie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
czytałem to wcześniej, ale czy mógłbyś mi pomóc "wkleić" to w mój skrypt?..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest bardzo proste - numer rachunku bankowego to 26 cyfr, czasami dla czytelności oddzielanych spacjami czwórkami (jak żołnierze z Westerplatte).
![]() Najprostszy kod sprawdzający, czy dany input MA SZANSE być numerem rachunku mógłby wyglądać np. tak:
|
|
|
![]()
|
|
super, myślę, że jako walidacja takie coś by wystarczyło, tylko gdzie ja mam to wkleić?
jak też rozumiem ten kod mi sprawdzi, czy dany numer może być nr rachunku, ale jak zrobić, żeby po wklejeniu nr ze spacjami, jakaś funkcja by usunęła odstępy między znakami? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W linii drugiej kodu który wrzuciłem jest komentarz o treści: "wyrzucamy z $input wszystko co nie jest cyfrą". Ty myślisz, że ja ten komentarz "tak sobie" tam napisałem?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.05.2025 - 05:28 |