Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [JavaScript][Google Maps] Polygons dla Dzielnic Krakowa
jol.us_
post 8.05.2012, 09:53:39
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Potrzebuję zrobić mapę Google Maps z klikalnymi obszarami dzielnic Krakowa i jego najbliższych okolic.

Aktualnie Google Maps wyświetla linią przerywaną podział administracyjny dla miast (np. dzielnica I Stare Miasto, Kraków, Polska). Czy istnieje jakaś funkcja w API, która z automatu zamieni taki obszar na Poligons? Albo czy jest możliwe pobranie danych tych obszarów w celu przerobienia ich na Polygons?

Jeśli nie, to może ktoś wie skąd pobrać listę punktów np. w pliku XML lub zna prosty sposób aby takie punkty wygenerować.

Bardzo będę wdzięczny za pomoc.

--------------------
run Forest run ...
Go to the top of the page
+Quote Post
thek
post 8.05.2012, 11:46:41
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Dane te są wrysowane w kafle mapy, a nie dodane jako warstwa wyświetlana, tak więc pozostaje Ci ręczne odczytanie koordynatów i na ich podstawie stworzenie polygonów. najszybciej chyba będzie zrobić sobie na szybko marker lub markery i w jakimś inpucie dla tego markera właściwym wyświetlać koordynaty gdy go upuszczasz.

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
jol.us_
post 8.05.2012, 12:16:33
Post #3

-----

Dziękuję za odpowiedź.

Tego się obawiałem, że się nie uda tego wyciągnąć bezpośrednio od Google.
Możesz mi coś szerzej napisać o tym jak ręcznie odczytywać takie koordynaty? Obawiam się, że to jest dużo obszarów i ciężko będzie mi to stworzyć ręcznie.

Może ktoś dysponuje już gotowym plikiem z punktami polygon'ów dla dzielnic Krakowa i się nim podzieli?

--------------------
run Forest run ...
+Quote Post
thek
post 8.05.2012, 12:26:57
Post #4

Grupa: Moderatorzy

Stwórz sobie najprostszą mapkę z markerem do przesuwania i połącz jego zdarzenie ondrop z odczytywaniem LatLng oraz wrzucaniem ich do jakiegoś inputa poniżej mapki. Tych koordynat nie będzie tak dużo z prostej przyczyny... Polygony będą miały punkty wspólne jako granice regionów. W zasadzie więc możesz wziąć jakiś tutorial dodający przesuwalne markery na mapę. Każde pojawienie się na mapie markera, będzie dodawało pod mapą powiązany z nim input, który będzie reagował na przesuwanie markera. Wybranie potem z wszystkich markerów tych, które są dla danego obszaru, nie powinno sprawić trudności Ci wtedy.

EDIT: Może podobne do tego narzędzie Ci pomoże smile.gif http://www.birdtheme.org/useful/v3tool.html

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
jol.us_
post 8.05.2012, 13:10:33
Post #5

-----

I tu mam właśnie problem... bo we wszystkich takich narzędziach mapa google nie wyświetla granic administracyjnych miasta i nie wiem gdzie stawiać punkty.

--------------------
run Forest run ...
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.06.2025 - 10:51