![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem początkująca i nie radzę sobie ze znalezionym przykładem.
Mam plik index.html, ajax.js i dane.php mój index to
mój ajax.js
dane.php
Nie wczytuje mi nic, mam tylko ładowanie (napis). Chcę wczytywać dane z pliku na przykład txt i rysować później wykres funkcją javascript, która mi działa, ale w innym pliku testowym jak podpinam jquery.js i jquery.flot.js Nie wiem dlaczego nie wczytuje mi napisu z pliku dane.php i jak powiązać rysowanie wykresu w moim pliku index.html
Tylko te dane chciałabym zaczytywać z pliku i wrzucać do dwóch serii danych. Ten post edytował sznurkowa 12.08.2013, 12:13:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy jest sens utrudniać sobie życie stosując czystego JS-owego Ajaxa, skoro można użyć biblioteki jQuery i zrobić to o wiele prościej. Ale z tego co mówisz, skoro funkcja rysująca wykres potrzebuje bibliotek jQuery do działania, to musisz je podpiąć w swoim pliku index w sekcji HEAD.
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy jest sens utrudniać sobie życie stosując czystego JS-owego Ajaxa, skoro można użyć biblioteki jQuery i zrobić to o wiele prościej. Ale z tego co mówisz, skoro funkcja rysująca wykres potrzebuje bibliotek jQuery do działania, to musisz je podpiąć w swoim pliku index w sekcji HEAD. Tak mam, ale to nie działa.
Do index.html jak w kodzie jest - podpięte. Problem w tym, że a) coś jest w kodzie nie tak, bo mam "trwa ładowanie...", ale nie ładuje, b)po doklejeniu jquery i flot w head , a na dole div placeholder i skryptu z wykresem var1 i var2 nie rysuje wykresu c) no i problem jak zaczytaj serię danych do var1 i var2 z pliku, zeby nie wpisywać na sztywno Ubiegnę pytania, tak mam zdefiniowany placeholder:
Ten post edytował sznurkowa 12.08.2013, 13:03:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim sprawdź sobie czy funkcja działa:
|
|
|
![]()
|
|
Przede wszystkim sprawdź sobie czy funkcja działa:
Nie wiem jak, widzę, tylko brak wczytywania czyli nie działa. Te pliki mam z przykładów znalezionych prócz wykresu, ktory pisałam sama w osobnym pliku. Widzisz lepsze rozwiązanie do wczytywania danych (kilkuset więc ręczne wpisywanie var odpada), rysowania z nich wykresu, ale nie wyrzucania tego wszystkiego na stronę, tylko podczepienia do zewnętrznych plików txt z danymi i po kliknięciu wywołania danych i wyrysowania wykresu tylko dla tej serii, którą wybierzemy? |
|
|
![]()
|
|
Proponuję byś użyła funkcji ajax z biblioteki jQuery lub możesz wczytać wszystkie dane poprzez PHP, a następnie funkcją JS wczytać je i przekazać do funkcji rysującej wykres.
W powyższej funkcji dodałem alerta, który miał wyświetlić stan wczytywania pliku (jeśli nic się nie pojawia, to znaczy że funkcja w ogóle nie jest uruchamiana). Dorzuć sobie jQuery do HEAD strony i dopisz taki prosty skrypcik:
Ten post edytował b4rt3kk 12.08.2013, 13:38:53 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Proponuję byś użyła funkcji ajax z biblioteki jQuery lub możesz wczytać wszystkie dane poprzez PHP, a następnie funkcją JS wczytać je i przekazać do funkcji rysującej wykres. W powyższej funkcji dodałem alerta, który miał wyświetlić stan wczytywania pliku (jeśli nic się nie pojawia, to znaczy że funkcja w ogóle nie jest uruchamiana). Dorzuć sobie jQuery do HEAD strony i dopisz taki prosty skrypcik:
Spróbuję zrobić jak piszesz i odezwę się co wyszlo, dzięki. To nie da rady..bo chcę wczytywać te dane, a okazuje się, że powinny być bezpośrednio z bazy czytane. Jak to powinno wyglądać ? - plik html z miejscem wywołania wykresu, w sekcji head podpięty javascript - plik flot z jquery w tym samym katalogu co html - plik jakiś config.php do łączenia się do bazy MDB_NAME, *_USER, *_PASS, ale jak wydobyć z tej bazy za pomocą select dane i jak przekazać do czytania do wykresu. Znalazłam taki fragment, który czytałby mi z bazy
Tylko nie wiem co dalej gdyby coś przeczytał. |
|
|
![]()
|
|
Ten fragment kodu pozwoli Ci jedynie połączyć się z bazą danych. Musisz jeszcze napisać zapytanie do bazy i je wykonać i dopiero wtedy wyświetlić wyniki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.06.2025 - 10:21 |