![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzisiaj coś łatwego
![]() Mamy 2 pliki: 1. HTML (index.html)
Drugi php (test.php)
Czy w taki sposób przesyła się dane z JS do PHP ? Dlaczego po przejściu do test.php zmienna $_POST["a"] jest pusta ? Po wciśnięciu submit w html wyświetla wszystko z PHP. Skrypt ma przesyłać dane z JS do PHP a tu chyba jest odwrotnie :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 3 Dołączył: 15.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK zrobiłem coś takiego:
HTML
PHP
Problem w tym, że zamiast (<input type="text" name="nm" id="nm" /><br />) muszę mieć (<div id="nm">wartosc_wygenerowana_przez_js</div>) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 3 Dołączył: 15.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcesz wyświetlić to w inpucie?
|
|
|
![]()
|
|
Nie.
1. Javascript generuje mi jakąś wartość np 2. [val = '2';] 2. Przy pomocy (document.getElementById('iddiv').innerHTML = val;) wartość pojawia się w divie. 3. Chciałbym za pomocą AJAXA przekazać to do php. Bo z poziomu php chyba nie można odczytać wygenerowanej wartości div'a ![]() |
|
|
![]()
|
|
1. Po losowanie odsyłam do Google'a.
2. Drugie chyba wiesz jak. 3. Jest na tej stronce co dałem wszystko. Następnie JS odczytuje (wystarczy skopiować tamten przykład i zmienić wartość zmiennej) i wyświetla w div'ie. |
|
|
![]()
|
|
1. Po losowanie odsyłam do Google'a. 2. Drugie chyba wiesz jak. 3. Jest na tej stronce co dałem wszystko. Następnie JS odczytuje (wystarczy skopiować tamten przykład i zmienić wartość zmiennej) i wyświetla w div'ie. Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, ale mam zrobione 'losowanie', wiem jak wynik wstawić do diva, ale nie wiem jak jego wartość przesłać do php przy pomocy submit. Mam formularz: Wartości z inputów są oczywiście wysyłane, a z diva niestety nie. Byłem na stronce, którą podałeś i są tam przykłady zapytań do php przy pomocy ajaxa, a mi nie oto chodzi, tylko jak wysłać submitem wartość z diva do php ![]() |
|
|
![]()
|
|
Tam nie może być submit a button to po pierwsze.
Po drugie korzystasz z funkcje getElementByID i wyciągasz dane z div'a. I w końcu na tej stronce masz jak je wysłać. I teraz już te przykłady na pewno będą pomocne. EDIT: Jeszcze raz przeczytałem Twój post i nie wiem czy chcesz je wysłać AJAX'em czy nie. Mógłbyś się zdecydować. Ten post edytował zdemotywowany 19.01.2012, 21:06:24 |
|
|
![]()
|
|
To może napiszę do czego dążę, będzie chyba prościej dojść, jakiej metody lepiej użyć.
Załóżmy że mam formularz logowania, taki jak jest na tym forum. Składa się on z 2 inputów ( Nazwa oraz hasło użytkownika)
Chciałbym do tego formularza dodać diva, gdzie jego wartość będzie generowana przez JS (generowanie mam już zrobione)
i na końcu wysłać wszystko submitem
Po stronie php wartości z inputów odczytamy za pomocą $_POST[] Jak odczytać wartość DIVA ![]() Mam nadzieje że teraz jest już jasne ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
być może łatwiej zamiast DIV użyć po prostu:
wtedy po kliknięciu submit skrypt php prócz loginu i hasła będzie mógł odebrać również wartość zmiennej $_POST['cosik'] -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
Jak odczytać wartość DIVA ![]() Temat mówi co innego... Z resztą Twoje posty też. Tak więc div'a nie prześlesz do php (albo może i prześlesz, ale się troszkę pomęczysz). Musisz tak jak kolega wyżej napisał wstawić to w inputa, którego nie będzie widać, a zostanie wysłany razem z formularzem. |
|
|
![]()
|
|
Na chwilę obecną wysyłanie mam zrobione przez ukryty input, jednak taki input da się odkryć i zmienić jego wartość, dlatego myślałem od divie. Ogólnie doczytałem się, że właśnie ajaxem uda się wysłać wartości z js do php, dlatego pytałem jak to zrobić. Widocznie się nie zrozumieliśmy.
Gdyby jednak komuś przyszedł do głowy jakiś pomysł na wysłanie wartości przez diva lub za pomocą czegoś innego oprócz inputa, proszę pisać. Kod $(document).ready(function(){ $('input[type=submit]').click(function(){ $.ajax({ type:"POST", url:"test.php", dataType: "text", data: {'a':'b'}, success: function(data){ $('#wynik').text(data); }, error: function(){ alert('Jakiś błąd'); } }); }); }); Dalej jednak nie wiem dlaczego ten skrypt nie działa. Wyraźnie jest napisane, że po akcji SUMBIT wartości powinny zostać wysłane i odczytane za pomocą $POST[] |
|
|
![]()
|
|
Tak, AJAX'em możesz wysłać cały formularz bez przeładowania strony, div'a też możesz wysłać.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jednak taki input da się odkryć i zmienić jego wartość również można zmodyfikować całe zapytanie dlatego to po stronie php robi się walidację danych ponieważ to co do skryptu php jest wysyłane user może dowolnie modyfikować i umieszczenie tekstu w div nie poprawi w żadnym stopniu bezpieczeństwa skryptu. -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.05.2025 - 04:04 |