![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
![]() Sesja się skończyła i postanowiłem nauczyć się, po PHP, języka programowania który umożliwi mi tworzenie aplikacji desktopowych. Jednak ciężki mam wybór.. Zastanawiałem się nad: 1. C++ / C# 2. Python Często klienci chcieliby aplikacji, która umożliwi im np. dodanie produktu do sklepu - żeby nie musieli korzystać z przeglądarki. Co polecacie? Jakiś łatwy język, gdzie znalazłbym ładne i przejrzyste GUI (edytor). Ewentualnie Ruby - ale czy umożliwia on pisanie aplikacji desktopowych? Ostatnio gdy ma się na myśli Ruby to przychodzi do głowy od razu RoR.. Odrzuciłem Javę, ponieważ miałem na studiach i jakoś mi nie podszedł ten język.. może kiedyś ![]() Chodzi mi też o rozwiązanie w miarę przyszłościowe - dlatego tutaj chyba lepiej wybrać Pythona ![]() Dlatego głównie zastanawiam się nad C++ a Pythonem. Liczę na konkretne posty (argumenty za i przeciw), lekki flame war ![]() Pozdrawiam, Marcin. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisalem kiedys cos takiego(w moim przypadku Firebird + Delphi), ale to strata czasu moim zdaniem
![]() Jesli jednak musisz to sugerowalbym C# |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Liczę na konkretne posty (argumenty za i przeciw), lekki flame war Rotfl teraz kazdy liczy na argumenty a nikomu nie chce sie juz czytac takich flejmow w necie. Wybor nalezy do ciebie jak masz jakies konkretne pytania to pytaj bo tak ogolnie to nikomu rozpisywac sie nie bedzie chcialo! Chcesz pisac szybko i wygodnie to polecam C# i Python sam sie ich ucze jak mi sie chce ![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uczyłem się C++ jak i C#, przyznam że w tym drugim znacznie prościej jest coś wymodzić, osobiście skłaniałabym się ku C#.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Pythonie masz PyQt4 - na licencji GPL lub komercyjnej dla aplikacji nie-GPL. Jest też PyGTK+ ale ono jest mniej przyjazne pod kątem wielu platform (platform innych niż Linux/Unix). Pisze się w tym łatwo, choć dochodzi robota jeżeli musisz tworzyć własne bardziej złożone widżety/kontrolki interfejsu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Cytat Często klienci chcieliby aplikacji, która umożliwi im np. dodanie produktu do sklepu - żeby nie musieli korzystać z przeglądarki. Poczytaj o adobe air ![]() Aplikacje działają na wszystkich systemach operacyjnych, piszę się je szybko z wykorzystaniem html i javascript z dodatkami air to operacji na plikach czy ajaxowych operacjach na stronach www. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie zastanawia czemu autor odrzucił Jave? Jeśli ktoś programował wcześniej w php obiektowo a dodatkowo dużo pisał skryptów js to i konstrukcje i podobne zachowanie jezyka (bardzo malo podobne, ale jednak klase bardzo podobnie sie pisze jesli pamietamy kilku zmianach) będzie znał. Sam zabrałem sie na poważnie za Jave i z pomocą NetBeansa (podpowiadanie składni) programowanie w Javie jest banalnie proste. Wszystkie metody i klasy są bardzo intuicyjne, a dzięki masie poradników online dużo można zrobić z podstawową wiedzą.
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 3 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie zastanawia czemu autor odrzucił Jave? Jeśli ktoś programował wcześniej w php obiektowo a dodatkowo dużo pisał skryptów js to i konstrukcje i podobne zachowanie jezyka (bardzo malo podobne, ale jednak klase bardzo podobnie sie pisze jesli pamietamy kilku zmianach) będzie znał. Sam zabrałem sie na poważnie za Jave i z pomocą NetBeansa (podpowiadanie składni) programowanie w Javie jest banalnie proste. Wszystkie metody i klasy są bardzo intuicyjne, a dzięki masie poradników online dużo można zrobić z podstawową wiedzą. ![]() Zgadzam się z autorem, sam mam zamiar się nauczyć Javy, poczyniłem w tę stronę już pierwsze kroki, jak dla mnie jest to bardzo intuicyjny język, ale na razie nie wgłębiam się bardziej w naukę, gdyż chcę się bardziej wprawić w PHP. Jeżeli autor by chciał, to ja mogę polecić Javę, a co do języków wyżej wymienionych polecił bym C++, podobno trudniejszy w nauce, ale jest szybszy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie zastanawia czemu autor odrzucił Jave? Jeśli ktoś programował wcześniej w php obiektowo a dodatkowo dużo pisał skryptów js to i konstrukcje i podobne zachowanie jezyka (bardzo malo podobne, ale jednak klase bardzo podobnie sie pisze jesli pamietamy kilku zmianach) będzie znał. Sam zabrałem sie na poważnie za Jave i z pomocą NetBeansa (podpowiadanie składni) programowanie w Javie jest banalnie proste. Wszystkie metody i klasy są bardzo intuicyjne, a dzięki masie poradników online dużo można zrobić z podstawową wiedzą. ![]() Mnie też to zastanawia. Sam piszę w javie, jest łatwo i przyjemnie ![]() Python dla desktopowych aplikacji? Z całym szacunkiem dla tego języka - sam w nim piszę ciekawe narzędzia i systemy webowe, ale na aplikację okienkową bym się nie zdecydował. Chyba, że jakiś Jython czy coś w tym rodzaju. Mam kolegi, który pisze dużo w Qt4 - tutaj jednak C++ jest o wiele trudniejszy, trzeba poświęcić więcej czasu. Co później oczywiście owocuje szybkością. Coś za coś. Ja bym polecił Javę lub C#. -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mnie też to zastanawia. Sam piszę w javie, jest łatwo i przyjemnie winksmiley.jpg Do C# się kiedyś przymierzałem, ale ogranicza go platforma, tylko MS. Jak to pisali na bashu ![]() ![]() Także programuję w Javie oraz Java Me i na razie się nie mam zamiaru przerzucać na C# czy C++ ![]() BTW. Ale szczerze mówiąc prosty serwerek w Javie jest o wiele bardziej ociężały niż serwer w C++ ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdecydowanie Java - przenośność między platformami.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Przewaznie jak sie pisze komus aplikacje to wieloplatformowosc to wcale nie taki piorytet
![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Java to również open source, wszystko darmowe, wiele implementacji podobnego problemu czyli szeroki wachlarz rozwiązań. Wieloplatformowość to nie tylko unix i win, ale także aplikacje mobilne, a nawet oprogramowanie w waszych dekoderach tv
![]() -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Java to również open source, wszystko darmowe, wiele implementacji podobnego problemu czyli szeroki wachlarz rozwiązań. Wieloplatformowość to nie tylko unix i win, ale także aplikacje mobilne, a nawet oprogramowanie w waszych dekoderach tv Podniecacie się wszyscy tym, że jest przenośne. Ale co poza tym? Mułowatość, pamięciożerność. Pokażcie choć JEDNĄ aplikację korzystającą z GUI, która będzie działać w miarę żwawo. Przerobiłem już wiele aplikacji w swoich latach z IT i niestety, nie znalazłem jeszcze żadnej, która będzie działała chociażby przyzwoicie. Tak, zgadza się, nie korzystam ani z NetBeans, ani z Eclipse, bo mnie coś trafiało, jak patrzyłem na zasoby i na lagi w interfejsie. Bądź co bądź .net (z praktyki) jest o niebo wydajniejszym środowiskiem uruchomieniowym. Jeszcze nie widziałem tak zasobożernej aplikacji jak javowe. No pomijając BlipFace, ale to było chyba na kolanie pisane. ![]() Cytat Co polecacie? Jakiś łatwy język, gdzie znalazłbym ładne i przejrzyste GUI (edytor). Popatrz jeszcze na środowisko Titanium - http://www.appcelerator.com/ - pozwala na budowanie aplikacji wieloplatformowych z wykorzystaniem najpopularniejszych języków webowych. Coś w stylu Adobe AIR, ale z tego, co pamiętam, nie wymaga instalacji runtime'a na komputerze docelowym (choć mogę się mylić). -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem prawda jest taka, pisanie w tej chwili jakichkolwiek aplikacji biznesowych w czym innym niż w C# to po prostu marnotrawstwo czasu i pieniędzy. A że aplikacje biznesowe pod linuxem/maciem to mrzonki... wybór jest prosty.
|
|
|
![]()
|
|
@erix
Zacytuje to co napisałem wcześniej ![]() Cytat Jak to pisali na bashu tongue.gif Argumentacja, że Java jest świetna bo jest wieloplatformowa to jak mówienie że seks analny jest najlepszy bo się sprawdza u obu płci. ![]() Ale patrzcie, z drugiej strony na komórki teraz jest albo symbian albo Java albo iOS. Z czego chyba każdy symbian ma emulator Javy. Dlatego, napisanie programu w Java Me da nam większą bazę osób które mogą z programiku korzystać, tylko że Symbian ma ogólnie lepszą wydajność i elastyczność, mi np. w SE k750i moja gra śmigała, a w SE Yari coś mam nie tak z połączeniem. ![]() Ten post edytował bim2 7.07.2010, 13:29:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat z drugiej strony na komórki teraz jest albo symbian albo Java albo iOS Albo Windows mobile 6.5 ![]() Ten post edytował Wykrywacz 7.07.2010, 14:07:48 |
|
|
![]()
|
|
Albo Windows mobile 6.5 ![]() Na ktorych lekko dzialaja aplikacje napisane ogolnie pod .Net'a :] przyanjmniej pod WM. -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
+1 głos dla C#.
Windows Phone 7 będzie umożliwiał pisanie tylko w C# normalnym ludzikom. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 03:00 |