Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Jaki język do aplikacji desktopowych?
NetJaro
post 5.07.2010, 01:08:15
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie smile.gif

Sesja się skończyła i postanowiłem nauczyć się, po PHP, języka programowania który umożliwi mi tworzenie aplikacji desktopowych.

Jednak ciężki mam wybór..

Zastanawiałem się nad:

1. C++ / C#

2. Python

Często klienci chcieliby aplikacji, która umożliwi im np. dodanie produktu do sklepu - żeby nie musieli korzystać z przeglądarki.

Co polecacie?
Jakiś łatwy język, gdzie znalazłbym ładne i przejrzyste GUI (edytor).

Ewentualnie Ruby - ale czy umożliwia on pisanie aplikacji desktopowych? Ostatnio gdy ma się na myśli Ruby to przychodzi do głowy od razu RoR..
Odrzuciłem Javę, ponieważ miałem na studiach i jakoś mi nie podszedł ten język.. może kiedyś winksmiley.jpg

Chodzi mi też o rozwiązanie w miarę przyszłościowe - dlatego tutaj chyba lepiej wybrać Pythona smile.gif
Dlatego głównie zastanawiam się nad C++ a Pythonem.
Liczę na konkretne posty (argumenty za i przeciw), lekki flame war winksmiley.jpg

Pozdrawiam,
Marcin.
Go to the top of the page
+Quote Post
yevaud
post 5.07.2010, 02:45:59
Post #2

-----

napisalem kiedys cos takiego(w moim przypadku Firebird + Delphi), ale to strata czasu moim zdaniem smile.gif Aplikacja webowa traci na flexibility, a na dodatek musisz wystawic dostep do bazy danych "na zewnatrz".
Jesli jednak musisz to sugerowalbym C#
+Quote Post
nasty
post 5.07.2010, 05:19:13
Post #3

-----

Cytat(NetJaro @ 5.07.2010, 01:08:15 ) *
(...)
Zastanawiałem się nad:

1. C++ / C#

Nie stawiałbym na równi tych języków. C++ a C# to trochę inne światy.
Można podsumować to trochę (nie do końca sprawiedliwie) tak:

- C# - szybkie pisanie aplikacji
- C++ : pisanie szybkich aplikacji
+Quote Post
marcio
post 6.07.2010, 01:47:19
Post #4

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat
Liczę na konkretne posty (argumenty za i przeciw), lekki flame war

Rotfl teraz kazdy liczy na argumenty a nikomu nie chce sie juz czytac takich flejmow w necie.

Wybor nalezy do ciebie jak masz jakies konkretne pytania to pytaj bo tak ogolnie to nikomu rozpisywac sie nie bedzie chcialo!

Chcesz pisac szybko i wygodnie to polecam C# i Python sam sie ich ucze jak mi sie chce smile.gif na C++ za duzo czasu trzeba poswiecic i w ogole jesli nie musisz to nie polecam!

--------------------
Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/
Moj blog
+Quote Post
Fifi209
post 6.07.2010, 07:53:46
Post #5

-----

Uczyłem się C++ jak i C#, przyznam że w tym drugim znacznie prościej jest coś wymodzić, osobiście skłaniałabym się ku C#.

--------------------
Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP
+Quote Post
Riklaunim
post 6.07.2010, 13:48:02
Post #6

-----

W Pythonie masz PyQt4 - na licencji GPL lub komercyjnej dla aplikacji nie-GPL. Jest też PyGTK+ ale ono jest mniej przyjazne pod kątem wielu platform (platform innych niż Linux/Unix). Pisze się w tym łatwo, choć dochodzi robota jeżeli musisz tworzyć własne bardziej złożone widżety/kontrolki interfejsu.

--------------------
Biblioteki: Skrypty, CMS | Kurs PHP | Python
+Quote Post
Spawnm
post 6.07.2010, 13:59:51
Post #7

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Często klienci chcieliby aplikacji, która umożliwi im np. dodanie produktu do sklepu - żeby nie musieli korzystać z przeglądarki.

Poczytaj o adobe air smile.gif
Aplikacje działają na wszystkich systemach operacyjnych, piszę się je szybko z wykorzystaniem html i javascript z dodatkami air to operacji na plikach czy ajaxowych operacjach na stronach www.
+Quote Post
bim2
post 6.07.2010, 15:58:12
Post #8

-----

Mnie zastanawia czemu autor odrzucił Jave? Jeśli ktoś programował wcześniej w php obiektowo a dodatkowo dużo pisał skryptów js to i konstrukcje i podobne zachowanie jezyka (bardzo malo podobne, ale jednak klase bardzo podobnie sie pisze jesli pamietamy kilku zmianach) będzie znał. Sam zabrałem sie na poważnie za Jave i z pomocą NetBeansa (podpowiadanie składni) programowanie w Javie jest banalnie proste. Wszystkie metody i klasy są bardzo intuicyjne, a dzięki masie poradników online dużo można zrobić z podstawową wiedzą. winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
KeeL
post 6.07.2010, 17:06:38
Post #9

-----

Cytat(bim2 @ 6.07.2010, 16:58:12 ) *
Mnie zastanawia czemu autor odrzucił Jave? Jeśli ktoś programował wcześniej w php obiektowo a dodatkowo dużo pisał skryptów js to i konstrukcje i podobne zachowanie jezyka (bardzo malo podobne, ale jednak klase bardzo podobnie sie pisze jesli pamietamy kilku zmianach) będzie znał. Sam zabrałem sie na poważnie za Jave i z pomocą NetBeansa (podpowiadanie składni) programowanie w Javie jest banalnie proste. Wszystkie metody i klasy są bardzo intuicyjne, a dzięki masie poradników online dużo można zrobić z podstawową wiedzą. winksmiley.jpg

Zgadzam się z autorem, sam mam zamiar się nauczyć Javy, poczyniłem w tę stronę już pierwsze kroki, jak dla mnie jest to bardzo intuicyjny język, ale na razie nie wgłębiam się bardziej w naukę, gdyż chcę się bardziej wprawić w PHP.

Jeżeli autor by chciał, to ja mogę polecić Javę, a co do języków wyżej wymienionych polecił bym C++, podobno trudniejszy w nauce, ale jest szybszy.
+Quote Post
plurr
post 6.07.2010, 20:16:50
Post #10

-----

Cytat(bim2 @ 6.07.2010, 16:58:12 ) *

Mnie też to zastanawia. Sam piszę w javie, jest łatwo i przyjemnie winksmiley.jpg Do C# się kiedyś przymierzałem, ale ogranicza go platforma, tylko MS.
Python dla desktopowych aplikacji? Z całym szacunkiem dla tego języka - sam w nim piszę ciekawe narzędzia i systemy webowe, ale na aplikację okienkową bym się nie zdecydował. Chyba, że jakiś Jython czy coś w tym rodzaju.

Mam kolegi, który pisze dużo w Qt4 - tutaj jednak C++ jest o wiele trudniejszy, trzeba poświęcić więcej czasu. Co później oczywiście owocuje szybkością. Coś za coś.

Ja bym polecił Javę lub C#.

--------------------
Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe.

Albert Einstein
+Quote Post
bim2
post 6.07.2010, 21:28:55
Post #11

-----

Cytat
Mnie też to zastanawia. Sam piszę w javie, jest łatwo i przyjemnie winksmiley.jpg Do C# się kiedyś przymierzałem, ale ogranicza go platforma, tylko MS.

Jak to pisali na bashu tongue.gif Argumentacja, że Java jest świetna bo jest wieloplatformowa to jak mówienie że seks analny jest najlepszy bo się sprawdza u obu płci. winksmiley.jpg

Także programuję w Javie oraz Java Me i na razie się nie mam zamiaru przerzucać na C# czy C++ smile.gif Zawsze mnie kolega zbywał jak chciałem mu pokazać programik w C++ słowem "Mac" ;P Ostatnio mu się nie udało :]

BTW. Ale szczerze mówiąc prosty serwerek w Javie jest o wiele bardziej ociężały niż serwer w C++ sad.gif Albo maszyna na której stał ledwo zipiała.

--------------------
+Quote Post
dsfds2432432dsf
post 6.07.2010, 21:43:10
Post #12

-----

Zdecydowanie Java - przenośność między platformami.
+Quote Post
marcio
post 7.07.2010, 00:06:00
Post #13

X----

Przewaznie jak sie pisze komus aplikacje to wieloplatformowosc to wcale nie taki piorytet smile.gif niestety kazdy sie tym zachwyca w javie ale jest duzo innych gorszych lub lepszych rzeczy:]

--------------------
Moj blog
+Quote Post
plurr
post 7.07.2010, 07:45:27
Post #14

-----

Java to również open source, wszystko darmowe, wiele implementacji podobnego problemu czyli szeroki wachlarz rozwiązań. Wieloplatformowość to nie tylko unix i win, ale także aplikacje mobilne, a nawet oprogramowanie w waszych dekoderach tv winksmiley.jpg W sumie to java może być wszędzie użyta. Co prawda nie wiem do końca jak to teraz jest z C# - być może jestem teraz 100 lat za murzynami, po prostu przedstawiam plusy jednego języka, nie chcąc przy tym krytykować innego.

--------------------
Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe.

Albert Einstein
+Quote Post
erix
post 7.07.2010, 09:06:17
Post #15

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Java to również open source, wszystko darmowe, wiele implementacji podobnego problemu czyli szeroki wachlarz rozwiązań. Wieloplatformowość to nie tylko unix i win, ale także aplikacje mobilne, a nawet oprogramowanie w waszych dekoderach tv

Podniecacie się wszyscy tym, że jest przenośne. Ale co poza tym? Mułowatość, pamięciożerność. Pokażcie choć JEDNĄ aplikację korzystającą z GUI, która będzie działać w miarę żwawo.

Przerobiłem już wiele aplikacji w swoich latach z IT i niestety, nie znalazłem jeszcze żadnej, która będzie działała chociażby przyzwoicie. Tak, zgadza się, nie korzystam ani z NetBeans, ani z Eclipse, bo mnie coś trafiało, jak patrzyłem na zasoby i na lagi w interfejsie.

Bądź co bądź .net (z praktyki) jest o niebo wydajniejszym środowiskiem uruchomieniowym. Jeszcze nie widziałem tak zasobożernej aplikacji jak javowe. No pomijając BlipFace, ale to było chyba na kolanie pisane. winksmiley.jpg

Cytat
Co polecacie?
Jakiś łatwy język, gdzie znalazłbym ładne i przejrzyste GUI (edytor).

Popatrz jeszcze na środowisko Titanium - http://www.appcelerator.com/ - pozwala na budowanie aplikacji wieloplatformowych z wykorzystaniem najpopularniejszych języków webowych. Coś w stylu Adobe AIR, ale z tego, co pamiętam, nie wymaga instalacji runtime'a na komputerze docelowym (choć mogę się mylić).

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
Wykrywacz
post 7.07.2010, 09:21:04
Post #16

-----

Moim zdaniem prawda jest taka, pisanie w tej chwili jakichkolwiek aplikacji biznesowych w czym innym niż w C# to po prostu marnotrawstwo czasu i pieniędzy. A że aplikacje biznesowe pod linuxem/maciem to mrzonki... wybór jest prosty.
+Quote Post
bim2
post 7.07.2010, 13:29:08
Post #17

-----

@erix
Zacytuje to co napisałem wcześniej smile.gif
Cytat
Jak to pisali na bashu tongue.gif Argumentacja, że Java jest świetna bo jest wieloplatformowa to jak mówienie że seks analny jest najlepszy bo się sprawdza u obu płci.

winksmiley.jpg

Ale patrzcie, z drugiej strony na komórki teraz jest albo symbian albo Java albo iOS. Z czego chyba każdy symbian ma emulator Javy. Dlatego, napisanie programu w Java Me da nam większą bazę osób które mogą z programiku korzystać, tylko że Symbian ma ogólnie lepszą wydajność i elastyczność, mi np. w SE k750i moja gra śmigała, a w SE Yari coś mam nie tak z połączeniem. sad.gif

Ten post edytował bim2 7.07.2010, 13:29:28

--------------------
+Quote Post
Wykrywacz
post 7.07.2010, 14:07:22
Post #18

-----

Cytat
z drugiej strony na komórki teraz jest albo symbian albo Java albo iOS

Albo Windows mobile 6.5 winksmiley.jpg albo android

Ten post edytował Wykrywacz 7.07.2010, 14:07:48
+Quote Post
marcio
post 7.07.2010, 14:44:59
Post #19

X----

Cytat(Wykrywacz @ 7.07.2010, 15:07:22 ) *
Albo Windows mobile 6.5 winksmiley.jpg albo android

Na ktorych lekko dzialaja aplikacje napisane ogolnie pod .Net'a :] przyanjmniej pod WM.

--------------------
Moj blog
+Quote Post
nasty
post 9.07.2010, 07:12:01
Post #20

-----

+1 głos dla C#.

Windows Phone 7 będzie umożliwiał pisanie tylko w C# normalnym ludzikom.
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 26.04.2025 - 03:00