![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mogę dojść do tego jaka to strona kodowa:
Kod ł -> Ĺ ą -> Ä Jeżeli ktoś byłby wstanie mi pomóc byłbym wdzięczny. Przeglądarka widzi stronę jako: ł-xxx.html, a po wejściu mam Ĺ,-xxx.html. Nie bardzo wiem dlaczego. -------------------- Forum komputerowe
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dlaczego w nazwie plików stosujesz ł
![]() Ten post edytował potreb 8.01.2008, 13:18:42 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo mam taką potrzebę, nie działa mi to nie wiem dlaczego, jestem gotów zapłacić za przystosowanie modułu do polskich warunków. Na innym serwisie mam ł w tytule, w adresie i w URL, tu mam ł w tytule, adresie, ale jak wejde to zamiast tego znaku wyświetla się inny krzak.
-------------------- Forum komputerowe
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.przemo.org/phpBB2/forum/viewtop...nwerter+polskie może to Ci pomoże? jest tam konwerter kodowania do phpBB by przemo - używałem go i wiem że jest w nim ten znak którego szukasz... teraz niestety nie mam gdzie tego włączyć...
Cytat $charset = array( a tu jest tablica ze znakami tego skryptu.. jak z tego kożystać nie wiem...
'iso_8859_2' => array( "\xe6", "\xc6", "\xbc", "\xac", "\xbf", "\xaf", "\xb6", "\xa6", "\xea", "\xca", "\xf3", "\xd3", "\xa1", "\xb3", "\xa3", "\xf1", "\xd1", "\xb1" ), 'windows_1250' => array( "\xe6", "\xc6", "\x9f", "\x8f", "\xbf", "\xaf", "\x9c", "\x8c", "\xea", "\xca", "\xf3", "\xd3", "\xa5", "\xb3", "\xa3", "\xf1", "\xd1", "\xb9" ), 'utf_8' => array( "\xc4\x87", "\xc4\x86", "\xc5\xba", "\xc5\xb9", "\xc5\xbc", "\xc5\xbb", "\xc5\x9b", "\xc5\x9a", "\xc4\x99", "\xc4\x98", "\xc3\xb3", "\xc3\x93", "\xc4\x84", "\xc5\x82", "\xc5\x81", "\xc5\x84", "\xc5\x83", "\xc4\x85" ), 'ascii_iso_8859_2' => array( "æ", "Æ", "¼", "¬", "¿", "¯", "¶", "¦", "ê", "Ê", "ó", "Ó", "¡", "³", "£", "ñ", "Ñ", "±" ), 'ascii_windows_1250' => array( "æ", "Æ", "", "", "¿", "¯", "", "", "ê", "Ê", "ó", "Ó", "¥", "³", "£", "ñ", "Ñ", "¹" ), ); -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za informacje jednakże skorzystałem z innej metody.
Dane zostały skonwertowane przez: rawurlencode(). Funkcja znakomicie nadaje się do konwersji URL, jednakże mam kilka nieścisłości. To wypluwa Opera: Kod /gżegżółka-t7.html To wypluwa Firefox i IE: Kod /g%C5%BCeg%C5%BC%C3%B3%C5%82ka-t7.html Mam podobny serwis tylko z innym modułem i działa on tak: W IE i Operze: Kod /Sprawdź-czy-jesteś-uzalezniony-od-kawy-test-t8541.html W Firefoxie standardowo: Kod /Sprawd%BC-czy-jeste%B6-uzalezniony-od-kawy-test-t8541.html i teraz obawiam się, że może mieć to wpływ na interpretację przez Google url. Czy macie inny pomysł na konwersję znaków, aby uzyskać efekt jak na drugim serwisie? -------------------- Forum komputerowe
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszystkie przeglądarki wypluwają
Kod /g%C5%BCeg%C5%BC%C3%B3%C5%82ka-t7.html i tak obsługuje protokół http.... tylko nowsze przeglądarki maskują np. %C5 na "ż"... zobacz na operze /g%C5%BCeg%C5%BC%C3%B3%C5%82ka-t7.html ten adres... będzie działać jak /gżegżółka-t7.html a zobacz sobie na FF3b1/FF3b2 /gżegżółka-t7.html - pokaże się /gżegżółka-t7.html... lecz jak byś podsłuchał sobie firefoxa czy opere to w adresie będzie /g%C5%BCeg%C5%BC%C3%B3%C5%82ka-t7.html... poprostu /gżegżółka-t7.html jest maską jaka jest wyświetlana na pasku przeglądarki...jeśli chodzi o google.. patrzyłem... wpisz sobie "ż"... pierwwszy wynik - ż w adresie - wikipedia... czyli się indexuje:) -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Niestety to nie prawda, zauważyłem że mi przestało indeksować polskie znaki, a w ich miejsca wrzuca: np. %BFarcie, ten kod, jeśli ktoś ma pomysł jak temu zaradzić byłbym wdzięczny.
-------------------- Forum komputerowe
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
coś na ten temat już było, może Ci się trochę wszystko wyjaśni...
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=82...mp;#entry416632 a jeśli masz problemy z polskimi znakami polecam ten program: |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.04.2025 - 05:20 |