![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaka jest różnica pomiędzy echo i print ?
Jestem początkującym w PHP i nurtuje mnie to pytanie, bo przeglądarka akceptuje zarówno echo jak i print bez problemów. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze: nie przeglądarka tylko interpreter PHP. A różnica "na chłopski rozum": w print można wpisywać dodatkowo zmienne w łańcuchu, natomiast w echo nie można przez co parsowanie takiego łańcuchu jest o ciut szybsze. Dla przejżystości kodu lepiej używać echo.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 9 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat w print można wpisywać dodatkowo zmienne w łańcuchu, natomiast w echo nie można przez co parsowanie takiego łańcuchu jest o ciut szybsze. możesz podać przykład jak w łańcuchu w print można wpisywać zmienne, a w echo nie? O.o trochę mnie to zaintrygowało Dla przejrzystości to się używa słowników ortograficznych natomiast jaki wpływ ma użycie konstrukcji print zamiast echo na przejrzystość nie jestem w stanie stwierdzić... a to że się do czegoś przyzwyczaiłeś to inna bajka w manualu w konstrukcji print można znaleźć link z różnicami główna różnica polega na tym że print zwraca zawsze wartość 1 echo ma natomiast ciekawą składnie czego się właśnie teraz dowiedziałem
echo jest w prawdzie trochę szybsza ale jest to związane z faktem że print właśnie zwraca liczbę 1... i różnica jest "nieistotna" jak to napisali pod wskazanym adresem jeśli o czymś zapomniałem doczytasz w manualu i linku z manuala który podałem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tą przeglądarką to rzeczywiście przesadziłem. Dzięki za odpowiedzi.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedyna różnica między tymi funkcjami jest taka, że funkcja print zwraca wartość booleanowską - true, a funkcja echo nie.
Można to łatwo sprawdzić
Cytat Dla przejżystości kodu lepiej używać echo. bo jest krótsze o jedną literę? ![]() -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Wrzasq.pl
Tworzenie stron i aplikacji internetowych. Chillout Development - tworzenie stron i aplikacji internetowych. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fuck:) powaliło mi się z pojedynczym, a podwójnym cudzysłowem:) Co do ortografii: jak pisze na szybko to zawsze robię jakiś byk, ale wydaje mi się że piszę komunikatywnie
![]() @Speedy: jedna litera czasami robi dużo (i do przejrzystości też:). Kiedyś pamiętam że w ATARI BASICU był zajefajny alias do funkcji PRINT właśnie. Był to po prostu pytajnik (?). Super sprawa wtedy to było:) Ten post edytował tsharek 27.08.2007, 10:20:51 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 01:52 |