Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Jak zbudować prosty sklep internetowy?, Chcę sprzedawać własne programy w C++
L_Devil
post 29.09.2006, 15:32:04
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam i pozdrawiam winksmiley.jpg

Chciałbym napisać prosty sklep internetowy sprzedający programy, który byłby jak najbardziej automatyczny - powinienem nic przy nim nie robić, oprócz sprawdzania czy wciąż działa i dodawania nowych programów winksmiley.jpg
Jaka jest moja wizja?

User ściąga wersje Shareware. Testuje ją do woli (ograniczone opcje, nieograniczone czasowo), po czym może się zdecydować na zakup. Program wylicza id komputera, na podstawie zainstalowanych urządzeń (chodzi mi o jakąś wartość unikalną w skali komputera winksmiley.jpg ) i otwiera w przeglądarce okno, w której to id jest już doklejone do adresu (a więc http://www.moj-sklep.pl/kup.php?program=6&...=HASH_KOMPUTERA ). Następnie user podaje dane, wpłaca pieniądze (to nie są duże kwoty... jeżeli niemożliwym jest odczytanie z poziomu strony, czy nastąpiła wpłata, mogę poprosić o przysłanie sms-a pod numer ####, z którego dostanę i tak 50% winksmiley.jpg ). Po wpłaceniu dostaje pełną wersję do ściągnięcia i klucz, obliczony na podstawie hash'a jego komputera (więc na innym komputerze już nie zainstaluje).

Pytania:
1.) Jakie są możliwe formy płatności przez stronę, które byłyby automatycznie odczytywane przez serwer? (ja czasami przez dwa tygodnie nie mam netu i nie mogę pozwolić, żeby klient po wpłacie czekał tak długo na odpowiedź winksmiley.jpg ). Jeżeli ktoś zna jakieś linki do artykułów o tej tematyce - będę wdzięczny winksmiley.jpg
2.) Jakie są wasze doświadczenia z płatnościami przez SMS? Czy warto coś takiego wprowadzać? Z jednej strony, duże ułatwienie jak ktoś nie ma konta, lub ma konto w banku, który nie obsługuje transakcji przez internet (musi się osobiście pofatygować do banku, żeby kupić jeden program - chyba mu się nie będzie chciało winksmiley.jpg ) - i jak ewentualnie to ugryźć? smile.gif

Z góry dzięki za wszelką pomoc winksmiley.jpg

--------------------
Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
Go to the top of the page
+Quote Post
marast78
post 30.09.2006, 18:54:57
Post #2

-----

proponuje przejrzeć banki internetowe, polcard tam są najczęsciej opisy co i jak...wszystko jjest do napisania w końcu jesteś informatykiem więc wiesz, że wystarczy serwer Linux i php a wszystko się zrobi w necie..

--------------------
+Quote Post
Nilhir
post 30.09.2006, 21:15:08
Post #3

-----

Cytat
1.) Jakie są możliwe formy płatności przez stronę, które byłyby automatycznie odczytywane przez serwer?

allpay.pl ?
Cytat
2.) Jakie są wasze doświadczenia z płatnościami przez SMS? Czy warto coś takiego wprowadzać?

mało opłacalne - za np. smsa za 10,98 dostajesz 3,5zł.
Najlepiej wprowadź obie możliwości płatności i za przelew daj troche mniej - wtedy ludzie chętniej (ci oczywiście którzy mają taką możliwość - a ich pewnie by była większa część) robili przelewy a ty byś więcej z tego dostawał winksmiley.jpg

--------------------
Nilhir's Blog
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 27.04.2025 - 08:35