![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 24 Dołączył: 6.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php][/php] Witam!
Straciłem 2 dni, przeczytałem chyba wszystko o twardych spacjach i nic.. 1.Za pomocą funkcji file_get_contents wyciąłem część źródła strony i próbuję go obrabiać jako string. 2.W żródle występowały dwa rodzaje spacji (twarda) i po prostu odstęp (miękka). 3. Podczas wyświetlania wyciętej części nadal występują dwa rodzaje spacji (w Wordzie jedna z nich oznaczona jest kropką a druga kółeczkiem) lecz nie ma już ( ). 4. Ta oznaczona kropką daje sie wykasować lub zamienić funkcją str_replace. 5. Tej , która w żródle była spacją twardą a teraz jest (kólkiem) nie mogę ruszyć. Próbowałem str_replace i ereg_replace , wydaje mi się , że teraz nie jest to już , może jakiś znak UNICODE? POmocy Ten post edytował sada 1.10.2009, 10:55:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podaj jakiś kod, jak to chcesz zamienić.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 24 Dołączył: 6.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
R w
z tej linijki chciałbym usunąć znaki stojące przed R i po w. Zauważyłem , że po wklejeniu tekstu do formularza , wysłania i odczytaniu wysłanego tekstu wszystkie spacje są jednego typu - cuda. Niestety spacje zniknęły więc mogę tylko tłumaczyć opisowo Próbowałem wszystkich kombinacji Ten post edytował sada 1.10.2009, 11:22:59 |
|
|
![]()
|
|
Ten post edytował sada 1.10.2009, 11:31:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie to działa. poza tym, między "" nie dałeś spacji -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 518 Pomógł: 18 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a trim()
![]() |
|
|
![]()
|
|
!*!
-Bez spacji bo chciałem skasować. -Wiem że działa gdy widać w źródle strony . Po potraktowaniu funkcją file_get_contents nie wygląda to jednak jak ( w źródle nie występuje już ciąg znaków ) i właśnie nie wiem jak ją nazwać by użyć np. str_replace. -trim działa na brzegi stringa więc nawet nie próbuję Ten post edytował sada 1.10.2009, 15:35:20 |
|
|
![]()
|
|
To określ się w końcu czego oczekujesz.
W powyższym przykładzie twarda spacja jest kasowana. Nie podałeś żadnego kodu, jakie pliki wczytujesz, oraz czy używasz jakiś innych funkcji. Ten post edytował !*! 1.10.2009, 16:47:18 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
!*! -Bez spacji bo chciałem skasować. -Wiem że działa gdy widać w źródle strony . Po potraktowaniu funkcją file_get_contents nie wygląda to jednak jak ( w źródle nie występuje już ciąg znaków ) i właśnie nie wiem jak ją nazwać by użyć np. str_replace. -trim działa na brzegi stringa więc nawet nie próbuję jeśli kodowanie jest w utf-8 i nie widać dłuższego symbolu w znacznikach html to otwórz że sobie stronę w operze (nie mozilli bo poprawia źródła i nie wiem czy twarda spacja się zostaje ;p) i skopiuj ten znak - lub w ie i pokaż źródła (otworzy raczej w notatniku chyba, że inaczej skojarzyłeś programy ;p) - po skopiowaniu do zmiennej ten znak wstaw między znak pojedynczego apostrofu czyli '.... a jeśli to nie zadziała to poszukam Ci symbol znaku unikode (choć to nie problem i też powinieneś tą drogą iść ;p) - ale tylko pokaż jak wstawiasz i opisz jak kopiujesz bo większość nietypowych symboli da się tak obrobić ;p - pliki najlepiej miej kodowane w utf-- te ze skryptami php ![]() -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 6 Dołączył: 23.02.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $text = str_replace(' ', '', $text); $text = str_replace(" ", '', $text); Wklej.org wrzuć jakiś plik. Ten post edytował crackcomm 1.10.2009, 17:59:43 -------------------- Sygnaturka comes here.
|
|
|
![]()
|
|
Jeszcze raz : 1.Powyższy kod pobiera kod źródłowy ze strony o URL-u $url 2.W kodzie tej strony występują spacje zwykłe i twarde ( ) 3.Po wykonaniu kodu tekst wygląda tak samo lecz w źródle nie ma już w formie jawnej, nie są to też zwykłe spacje. 4. Po dodaniu do kodu przed ostatnim wierszem : nie da się wykasować spacji , które w stronie $url były spacjami twardymi 5. Tą metodą kasowanie spacji zwykłych jest bez problemu Pytanie : Jak je wykasować, jak je nazwać w funkcji str_replace bo nie działa? Czy nadal są to spacje , bo nie ma już w źródle strony oznaczeń ? W po skopiowaniu do Worda , włączając znaki specjalne przedstawione są jako kółka , a spacje zwykłe jako kropki. Po naciśnięciu w Wordzie SPACE +Shift+Ctrl uzyskujemy kólko . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze raz : ..... Pytanie :... jeszcze raz pytanie - czytałeś w ogóle mojego posta?? - dobre dobre - rozbrajasz mnie swoją bezradnością ![]() edit - e nie - pewnie czekasz na gotowy kod ![]() ![]() Ten post edytował zegarek84 1.10.2009, 18:15:58 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Nie wystarczy bo twoim sposobem nie wychodzi też.
Zastosowałem się dokładnie do twoich wskazówek ale: Po wklejeniu między apostrofy zwykłej spacji kod działa po wklejeniu znaku podejrzanego , że nie jest twardą spacją niestety nie. Twój post przeczytałem rzeczywiście dopiero po napisaniu odpowiedzi na poprzedni tak czasami bywa w życiu, przykro mi że poczułeś się opuszczony i samotny, nie musisz się rozczulać moją bezradnością. |
|
|
![]()
|
|
Twój post przeczytałem rzeczywiście dopiero po napisaniu odpowiedzi na poprzedni tak czasami bywa w życiu, przykro mi że poczułeś się opuszczony i samotny, nie musisz się rozczulać moją bezradnością. dobre dobre ;p - ale dla przykładu może podaj źródło strony - nie kodu - zwykły link ;p - może zdążę Ci pomóc zanim się upiję bo dzisiaj małe święto a jak gdzieś się udzielam to choć czasem lekko "docinam" to nie o to chodzi - ale wystarczy mi że jedno z tego co napisałem się sprawdzi - bo pisałem jescze coś jeśli jednak skopiowanie znaku nie pomoże - a kopiować go można na wiele sposobów ;p - i większość znaków unikode zajmuje więcej niż jeden bajt ;p - mało tego - twarda spacja jak dobrze pamiętam mieści się jeszcze chyba w tablicy asci ;p daj linka ;p -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Na tej stronie przed pierwszą literą (Akordem ) C i za pierwszą literą (akordem) a jest znak o który chodzi.
Wklejając ten znak do strony ze znakami unicode wychodzi, że to zwykła spacja  . Ale niestety to nieprawda. http://wyszalnia.pl/polskie_piosenki/bajm/...S-NA-SWIAT/1508 |
|
|
![]()
|
|
o rany - nie chce mi się bawić i to forum nie umożliwia udostępniania skryptu tak jakbym chciał ;p - więc załączam załącznik - przez tydzień będzie
i teraz zaprzecz że to nie działa - napisz, że spacja równa się spacji ![]() gotowe rozwiązanie - da się inaczej z symbolem unikode ale chyba za dużo wypiłem ^^ - a pisałem, jak kopiować, i, że zadziała ;p http://www.sendspace.pl/file/676aa0144dfa1626eb05593 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Jesteś wielki , wyizolowałeś tą spację -POMÓGŁ,dzięki
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.04.2025 - 07:50 |