![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Ostrów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki problem - chcę zablokować możliwość wchodzenia na stronę przez anonimowe proxy. Nie wiem jak to zrobić. Liczę się z tym, że będę być może musiał zgromadzić sobie bazę tych serwerów, jednak nie wiem w jaki sposób rozpoznać wejście przez takie proxy, gdyż takie serwery przypisują użytkownikowi, który się przez nie łączy jakiś losowy adres IP i wszystko z pozoru wygląda normalnie. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma czegoś takiego, jak losowy adres IP. Pula dostępnych adresów jest ściśle kontrolowana, choćby dlatego że jest ich mało, a prawdziwy powód to algorytmy routingu, które działają według określonych polityk i muszą mieć pewne rozeznanie w strukturze organizacyjno-własnościowo-geograficznej sieci, by działać wydajnie. Serwery proxy przeważnie mają mają jeden lub więcej stałych adresów IP, które sobie wykupią, wystarczy więc zgromadzić ich listę i je blokować. Wszystkiego nigdy nie zablokujesz, ale przyzwoita lista powinna uczynić szukanie "działającego" tak nieefektywnym, że większość ludzi szybko zrezygnuje.
Adres, z którego przyszło żądanie nawiązania połączenia, masz zapisany w $_SERVER['REMOTE_ADDR']. -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 01:21 |