![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 4.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Czy ma może ktoś z was pomysł na sprawdzenie czy okno jest aktywne tzn, czy user przebywa w oknie, czy może okno działa "w tle" ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
O tak... I co jeszcze? Jeśli jest w tle, to ma na upartego ponad wszystkie aplikacje/okna się ustawiać lub chować tak, by nie było go nigdy widać?
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że się da, ale nie w 100%. Możesz zastosować zdarzenie onblur na window
Kod <html>
<head> <title>onblur test</title> <script type="text/javascript"> window.onblur = function(){ alert("Wracaj do mnie - nie ma wychodzenia :)"); }; </script> </head> <body> :) </body> </html> -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 4.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh, raczej mi chodziło o coś takiego że hmmm. Robię (tak o sobie ) chat dla siebie i kumpli bo pracujemy nad pewnym projektem w php. Dosyc duzym.
No i tam laduje tresc na intervale za pomoca ajaxa. Elegancko. Potem sprawdza z aktualna trescia i jesli sie rozni to wtedy wyskakuje alert (nadeszla nowa wiadomosc) ![]() No tylko ze skoro ktos JEST w oknie to mu nie potrzebny ten alert - chyba oczy ma to widzi :] Chcialbym po prostu zeby to sie wyswietlalo tylko w momencie gdy przegladarka dziala sobie w tle lub jak jest zminimalizowana ![]() Tyle ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Czy wiesz, że w ten sposób próbujesz wpływać na wyświetlenie aplikacji na poziomie systemu operacyjnego lub przejmowanie kontroli nad przeglądarką (jeśli to tylko browsera i jego okien/kart tyczyłoby)? Nie przesadzaj. ![]() ![]() Samego okna, oczywiście, nie da się sprawdzić, ale nieaktywność na naszej stronie - owszem. Wystarczy sprawdzać, czy przez określony kawałek czasu nie naciśnięto żadnego klawisza, czy nie ruszono szczurem. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Widzisz... i tutaj dochodzimy do braku precyzji słowa "okno aktywne" Okno aktywne to takie, na którym jest ustawiony focus, jest ono ponad innymi, ale nie było mowy o tym, że użytkownik jakąś interakcję przejawia. Może przecież być sytuacja, że user ma okno jako wyświetlane, ale kompletnie nic nie robi. Dodatkowo fraza "okno działa w tle" sugeruje, że chodzi o sprawdzanie na poziomie systemu operacyjnego (okno w tle innych aplikacji lub zminimalizowane). Zresztą sam zobacz sens ostatniego posta autora topica -> "tylko w momencie gdy przegladarka dziala sobie w tle lub jak jest zminimalizowana" i to po prostu samo się narzuca
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Ludzie
![]() Najlepiej by było gdyby to robiło tak: Jak user ma zminimalizowane, albo gdzies tam z tylu -> Alert Jak user jest w oknie -> Brak alertu :] Wiem ze niestety tak sie nie da, no ale coz. Moge ewentualnie ustawic czas od ostatniej aktywnosci i pozniej sprawdzac czy po pojawieniu sie nowej wiadomosci czas od ostatniej aktywnosci jest > niz np 5 minut. Ale nie o takie rozwiazanie mi chodzilo :] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A takie coś:
Kod <html>
<head> <title>onblur test</title> <script type="text/javascript"> var x = false; function check(){ x = true; //czy wiadomość <--> x = funckja(); if(x){ alert('Komnikat'); window.focus(); x = false; return true; } else { setTimeout(check,1000); } } window.onblur = check; </script> </head> <body> :) </body> </html> Ten post edytował kamil4u 26.10.2010, 13:42:37 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A takie coś: Kod //... x = true; //czy wiadomość <--> x = funckja(); if(x){ //... } else { //... } //... Czy to aby na pewno tak miało być? Najlepiej by było gdyby to robiło tak: Kod var active = false;
window.onblur = function(){;active = false;}; window.onfocus = function(){;active = true;}; function obsluzWiadomosc(tresc){ // np. odtworz dzwiek itp. if( !active ){ alert("przyszla wiadomosc o tresci:\n"+tresc); } } obsluzWiadomosc() // wywolac za kazdym razem, gdy przyjdzie waidomosc Ten post edytował flashdev 26.10.2010, 15:40:57 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@flashdev: W sumie to to samo - fakt, że lepiej zapisane
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@flashdev: W sumie to to samo - fakt, że lepiej zapisane ![]() Ok, już zrozumiałem Twój kod - przeczytałem komentarz za "x = true;" ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak btw. wykorzystywanie alertu mnie osobiście się nie podoba, walnij sobie zmianę tytuły strony tak co by było zamiast:
Kod Moje strona -> Kod (1 nowa wiadomość) Moje strona w dobie kart w przeglądarkach o wiele ładniejsze rozwiązanie imho ![]() -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc
![]() To było raczej 4 fun. ![]() Sprawdze i tam poklikam wam kto i jak pomogl ;P Thx. :] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 05:54 |