![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam do wysłania dużą ilość maili, około 300 000. Maile nie będą spamem, rozesłane będą do osób zainteresowanych tematem i nie będą zawierały reklam. Jest to akcja organizacji non-profit.
Zastanawiam się jak to skutecznie zrobić. Mój pomysł jest taki: 1. Użyć do tego funkcji mial() i crona, dzięki czemu można będzie co jakiś czas zmieniać adres nadawcy. 2. Maile wysyłać partiami np. po 100 co kilka minut. 3. Użyć TOR-a, żeby maile nie były wysyłane z jednego IP. Moje obawy: Ad1. Czy mail() jest w czymś gorszy/lepszy od serwera SMTP? Czy ma może jakiś limit? Ad2. Ile maksymalnie maili wysyłać na raz żeby nie przedobrzyć Ad3. Używać proxy czy nie? Podejrzewam, że adresy proxy mogą już być na blacklistach i mogę sobie tym tylko zaszkodzić. PS Nie wiem czy ten temat w ogóle się nadaje do tego działu, proszę o ewentualnie przeniesienie do Hydepark . |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
ad1) Mial za każdym razem tworzy połaczenie, więc będzie mniej wydajny. Tak więcnadaje się na wysłanie jednego, góra kilku maili, ale im więcej - tym gorzej.
ad2) Ja wysyłam po 50 co 6 minut i jest dobrze, ale sam zobacz ile wychodzi: 500/godzinę, 12000/dobę. Przy 300000 potrwa to trochę ![]() ad3) IP swoją drogą, ale zauważ, że zapewne adres From będzie identyczny. Ja bym mieszał różne skrzynki i różne hosty. Mniejsza szansa że w krótkim okresie czasu pójdzie dużo maili na tę samą domenę w stylu interii, wp, tlena czy tego typu darmówek. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z mieszaniem domen będzie problem, ale mogę mieszać skrzynki bez problemu, wystarczy postawić własny SMTP i założyć nawet kilkadziesiąt skrzynek.
Myślałem też o miksowaniu samej treści wiadomości (tzn składać ją z kilku części i za pomocą random tworzyć różne wersje wiadomości o tym samym przesłaniu, ale różnej gramatycznie/stylistycznie treści), ale nie wiem czy to ma sens, skoro będą wysyłane z jednego hosta. A co z TOR-em? Warto się w to bawić, czy zwiększamy tym szansę na dostanie się do blacklisty? Ten post edytował wujek_bogdan 22.06.2011, 07:51:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
TORa nie używałem do mailingu (nie miałem potrzeby takiej ilości wysyłać), więc nie mogę powiedzieć czy ma to wpływ i jaki. Co do różnych nadawców to musiałbyś poeksperymentować bo trudno powiedziec pod kątem czego dokładnie dany serwer filtruje. Czy po dużej ilości od jednego nadawcy w krótkim czasie, czy może poszerza to do hosta owego nadawcy, a wtedy o niebo szybciej się trafi na listę.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 6 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Chorzów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez przesady, za 300 000 maili nie trafia się od razu do blacklisty
![]() Trzeba mieć dobrze skonfigurowany SMTP, ew. regulować ruch w zależności od domen, tak, żeby nie wysyłać więcej niż 100-200 na minutę na jeden serwer pocztowy, zwłaszcza darmowy. Onet często daje zwrotki, jeśli się przesadzi, z informacją, że wysyłamy za dużo maili - jeśli jednak wysyłka zostanie odpowiednio ponowiona, to mail dojdzie - info od zespołu zajmującego się spamem w onecie. Moja propozycja - sprawdzaj sobie domeny maili, dla każdej domeny znajdź serwer pocztowy ( http://php.net/manual/en/function.getmxrr.php ), te informacje sobie gdzieś keszuj na jakieś 24-48h, a później wybieraj maile do wysyłki tak, żeby nie wysłać więcej niż ~100-200/minutę/serwer i będziesz bezpieczny. |
|
|
![]()
|
|
czyli podsumowując:
- raczej użyć serwera SMTP a nie funkcji mail() - nie mieszać z nagłówkiem 'From', tylko założyć kilka kont pocztowych - nie używać TORa - nie wysyłać zbyt wielu maili adresowanych do użytkowników tej samej domeny. - maile wysyłać partiami w rozsądnych odstępach czasowych. jakieś inne sugestie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystać z bibliotek, które znacznie usprawnią pracę.
http://swiftmailer.org/ Oczywiście SMTP, ale ta klasa mail()em też potrafi wysyłać. Jest też plugin, który zastępuje CRONa ale nie wiem jak działa w praktyce. - nie zamieszczać grafik z zewnętrznych serwerów - pisać stonowany tekst, bez wykrzykników itp - nie zamieszczać zbyt dużo odnośników - zadbać o kodowanie - personalizować maile - podać źródło zdobycia adresu e-mail - link do usunięcia z subskrypcji -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 08:44 |