![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2014 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Cześć, w swojej karierze programisty zauważyłem pewne dość popularne zjawisko, które według mnie nie koniecznie jest dobre, chodzi o sposób zabierania się do tworzenia i planowanie projektów.
Główni programiści lub menadżerowie projektów, tworzą jakieś ogólne opisy funkcjonalności na 2-3 strony w zależności od złożenia projektu i to jest wszystko co dostaję jako wiedzę o projekcie, na której mam bazować ( Jeszcze widoki psd, ale to oddzielna kwestia ). Zaczynając pracę nad projektem posiłkując się takim dokumentem w momencie kiedy zaczynam tworzyć daną funkcjonalność za każdym razem muszę dopytywać jak dokładnie ma działać i wyglądać, bo jej opis jest zbyt ogólny. Bardzo często widoki (psd) nie uwzględniają wszystkich potrzebnych funkcjonalności, o których wiadomo jest od początku, lub byłoby wiadomo gdyby bardziej szczegółowo projekt został obmyślony. Mam wrażenie jakby to był jakiś standard w pracy w zawodzie programisty i, że właśnie tak powinno się pracować. Jakieś takie spontaniczne tworzenie aplikacji i dokładniejsze planowanie poszczególnych funkcjonalności w trakcie ich tworzenia. Porównać to można do budowania domu, bez jego projektu, bezwiednego i nieprzemyślanego wcześniej zabierania się za każdy następny etap budowy (nie chciałbym w takim domu mieszkać ). Nie wiem z czego to wynika, czy to jest kwestia lenistwa menadżerów projektów i głównych programistów, natłoku zadań, podejścia, czy jeszcze czegoś innego. Według mnie przed w ogóle rozpoczęciem pisania jakiegokolwiek kodu i tworzenia widoków psd, aplikacja powinna być rozpisana tak szczegółowo jak to tylko możliwe, dzięki czemu w czasie trwania prac nie ma zaskoczeń, przestojów, zbędnego zastanawiania się za co następne się brać i jak to wykonać, bo wszystko jest rozpisane, a pracę idą płynniej, efektywniej, sam kod może być bardziej uporządkowany i przemyślany. Uważam, że porządna specyfikacja zawiera w sobie takie elementy jak: - wypisane wszystkie podstrony ( wszystkie adresy url) - wszystkie formularze odpowiedzialne za wprowadzanie i edycję danych w poszczególnych funkcjonalnościach wraz z wszystkimi polami, walidacją i przyciskami - wszystkie dane na poszczególnych podstronach jakie mają zostać wyświetlone ( index rekordów, show rekordu w zależności czy mają istnieć) - wszystkie formularze odpowiedzialne za usuwanie danych, pojedyncze lub mnogie, lub takie i takie - najlepiej wszystkie akcje, które użytkownik może wykonać tj. get, post itp. - studium przypadku poszczególnych akcji, żeby wychwycić możliwe błędy lub problemy. - jeśli to mozliwe to zaplanowanie bazy danych ze wszystkimi polami, kluczami i referencjami Chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat i dowiedzieć się ilu jest ludzi, którzy w jakimś stopniu podzielają moje zdanie. Może dodalibyście coś do tej listy? Sądzę, że żeby napisać optymalną i efektywnie funkcjonującą aplikację, szczegółowe jej obmyślenie jest nieodzowne. Detale uważam za całkowicie istotne, bo to one zbierają się na całokształt. Wątpię, żeby google lub inne marki w dziedzinie aplikacji www, podchodziły w sposób spontaniczny do tworzenia swoich projektów. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:45 |