Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Jak dołączyć załączniki w bazie Access?
Izka
post 4.01.2007, 14:08:02
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Czy wie ktos może jak zrobić, aby do bazy mogły załączać się załączniki???Proszę o odpowiedź jezeli ktoś będzie ją znał smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
spook
post 6.01.2007, 17:14:03
Post #2

Ostrzeżenie: (0%)
-----

O jakie załączniki Ci chodzi?
+Quote Post
Izka
post 7.01.2007, 18:49:57
Post #3

X----

ogólnie muszę zrobić nie wiem może jakimś przyciskiem coś takiego abym mogła załączyć sobie do bazy danych np. cv pracownika w ms word.Czy można wogóle coś takiego zrobić??

Bo tak wogóle to robie baze danych dla Philips o rekrutacji kandydatów i kierownik do działu HR zażyczyła sobie aby mogła dołączać załączniki do bazy. Ja wogóle sie zastanawiam czy można coś takiego zrobić! Pomóżcie jak możecie, bo nie chce zrobić kalpy! sadsmiley02.gif
+Quote Post
spook
post 10.01.2007, 08:07:59
Post #4

-----

Witam
Dodawać plików tekstowych do bazy nie możesz - no bo jak i po co, ale troche pomyślalem nad Twoim problemem i oto co mi wyszło:

Umieszczasz wszystkie CV w jakimś jednym katalogu i przypisujesz taki kod do formularza, z poziomu którego będziesz chciała otwierać dokumenty Word'a

Private Sub OpenWord_Click()

Dim nazwa_pliku As String
nazwa_pliku = "c:\openword\" & Forms![OpenWord]![Nazwisko].Value & ".doc"
Application.FollowHyperlink nazwa_pliku

End Sub
+Quote Post
Izka
post 21.02.2007, 18:29:22
Post #5

X----

Dzięki za odpowiedź!Napewno skorzystam z twojej odpowiedzi!Musze tam pojechać i najpierw się zapytać w firmie o jakie dokładnie załączniki chodzi!Bo też dla mnie było to mało sprecyzowane!A niestety muszę to zrobic bo to jest moja praca zaliczeniowa :)Jeszcze raz dzięki! biggrin.gif

Cześc!
Mam pytanko jeszcze jedno odnośnie tych załączników?? Bo chciałabym teraz zrobic coś takiego aby przyciskiem generować automatycznie scieżkę do hiperłącza, żeby nie trzebabyło wpisywać jej ręcznie. Dalej mi chodzi o np Cv.Czyli np będza umieszczone na serwerze wszystkie cv i chciałabym móc wygenerować dla każdego nazwiska ścieżkę przyciskiem, aby nie trzebabyło w polu hiperłącza wpisywac ścieżki ręcznie! Czy da się cos takiego zrobić??
+Quote Post
spook
post 21.02.2007, 19:05:39
Post #6

-----

Cześć Izka
Niestety nie dam rady odpowiedzieć Ci na tak zadane pytanie. Gdzie wpisujesz tą ścieżkę? W poprzedniej mojej odpowiedzi ścieżka dostępu była zawarta w zmiennej:
nazwa_pliku = "c:\openword\" & Forms![OpenWord]![Nazwisko].Value & ".doc"
pod warunkiem oczywiście, że wszystkie CV trzymasz w jednym katalogu i ich nazwa jest dokładnie taka sama jak nazwisko delikwenta. Widzę, że rozwiązałaś to inaczej. Chętnie pomogę (jeżeli będę potrafił smile.gif), ale musisz zdradzić więcej szczegółów swojego rozwiązania.
+Quote Post
Izka
post 21.02.2007, 19:37:02
Post #7

X----

Ja zrobiłam po prostu tak że zrobiłam sobie najpierw tabelę z polami oczywiście id (klucz) oraz polem hiperłącze.Dodałam po prostu to na formularz tzw szczegółowy gdzie umieszczane są dane o kandydacie, więc tym sposobem moge ręcznie do każdekgo kandydata dopisac scieżkę do odpowiadającego mu dokumentu cv.
Wogóle mozna dodać załącznik do tej wiiadomości?? Mogłabym pokazać ci trud mojej pracy smile.gif byłoby łatwiej gdybyś widział bazę?
No chyba że juz wiesz o co mi dokładniej chodzi smile.gif
+Quote Post
spook
post 22.02.2007, 06:57:27
Post #8

-----

Witaj
Prześlij mi tą bazę - zobaczymy co da się zrobić.
+Quote Post
Izka
post 22.02.2007, 09:38:43
Post #9

X----

Cześć!
Ale ja nie wiem gdzie tu się załącza załącznik żebym mogła ci wysłac tą bazę. Może podaj mi maila to wyślę ci ją smile.gif
Pozdrawiam
+Quote Post
spook
post 22.02.2007, 12:45:17
Post #10

-----

Wysłałem Ci e-mail na skrzynkę
+Quote Post
Izka
post 23.02.2007, 18:09:56
Post #11

X----

Baza poszła smile.gif

Cześć Spook!
Mam pytanko do ciebie bo juz wariuje z tą bazą. Jeżeli juz do niej zaglądałeś smile.gif to możesz mi powiedzieć czemu na formularzu glownym we właściwościach pól kombi np. pola miejscowość nie działa funkcja DISTINCT??Przecież powinna. Prawda?? biggrin.gif
Pozdrawiam Iza
Ps. Zrobiłam już to z generowaniem ścieżki, tzn rozwiązałam to tak,że po prostu przycik mnie naprowadza do tego dokumentu (sama wyszukuje go na komputerze i generuje mi się ścieżka w polu hiperłącza).
Dzięki za chęci.Ale może będziesz miał lepsze rozwiazanie!
+Quote Post
spook
post 24.02.2007, 13:12:14
Post #12

-----

Witaj
Wysyłam Ci moje rozwiązanie. Ważne tylko by cały katalog, gdzie umieściłem Twoją bazę znajdował się bezpośrednio na dysku C. Moż to być oczywiście inny katalog, ale wówczas musisz zmodyfikować ścieżke w VB.

P.S. Naniosłem kilka poprawek w tabelach. Formularze niestety też wymagają poprawek. Nie rozumiem idei formularza "główny". Do czego on ma służyc?
+Quote Post
Izka
post 24.02.2007, 14:15:32
Post #13

X----

Witaj!
Jak to mówią klient nasz pan smile.gif Ja to robię pod sprcyfikację firmy więc każdy formularz ma swoje zastosowanie i nie mogę tego zmieniać. A formularz glowny stanowi panel dzięki któremu można wszystko przeglądać itp. smile.gif
Teraz mam proble z tym Select distinct przy polach kombi, bo powinno mi to działać a nie działa questionmark.gif?
Pozdrawiam
+Quote Post
spook
post 24.02.2007, 14:54:07
Post #14

-----

Witaj
Pamiętaj to Ty projektujesz bazę nie klient. Dałem Ci gotową receptę na całość bazy, gdyż temat jest prosty (góra dwa dni roboty) - pomyśl nad tym rozwiązaniem. Pola w formularzu pozostawiłaś niezwiązane - nie mają prawa działać - uzupełnij "źródło formatu".
Pozdrawiam
+Quote Post
Izka
post 24.02.2007, 15:14:33
Post #15

X----

Jak to są nie związane przecież jest tam odnośnik do źródła wierszy, powinien pobierać dane z tabeli np, dla miejscowości jest to miejsce_zamieszkania, a distinct powinien wyeliminować powtarzające sie nazwy wynikające z dadawania kandydata? Więc nie rozumię twojego uzasadnienia smile.gif
Pozdrawiam
+Quote Post
spook
post 24.02.2007, 16:07:52
Post #16

-----

Źródło formantu to nie to samo co źródło wierszy. W bazie, którą mi przesłałaś formanty nie są powiązane z żadnym polem w tabeli.
+Quote Post
Izka
post 24.02.2007, 16:16:57
Post #17

X----

Może i masz racje nie będę sie sprzeczać tylko się zastanawiam jakim cudem w bazie, którą robiłam w ten sam sposób co poprzednio ( ponieważ ta baza jak pamiętasz opierała sie na peselu i musiałam dokonać korekt) to pole działało i nie powtarzało mi tych pól. Dla mnie to jest dziwna sprawa i niestety nie moge dopatrzeć się błędu, bo jest wszystko dokładnie tak samo?? Ale nic może sama jakoś dojdę. A dlatego jest ten formularz glowny bo miała byc mozliwośc zaglądania do historii kandydata poprzez te pola kombi i listę która jest zrobiona pod spodem winksmiley.jpg
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 9.05.2025 - 08:19