![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej. Próbuje właśnie zrobić stronę opartą o impress.js ( https://github.com/impress/impress.js )
Głównie w impress'ie chodzi o to że strona obraca się (lewo, prawo, do góry nogami) dzięki CSS 3 transition. Niestety (dla mnie) poruszanie się po stronie odbywa się za pomocą klawiszy tab, spacja i strzałki. Ja bym chciał aby poruszanie się po stronie odbywało się za pomocą myszki, a dokładnie mówiąc kółka myszy. Jeśli kręciłbym kółkiem w swoją stronę (tzn. w dół) strona by się przewijała dalej, a jeśli w drugą no to oczywiście w górę. Kombinowałem Kod $(window).scroll(function(){ }); Ale nie działa, gdyż tak na prawdę element body tak na prawdę się w ogólnie nie rusza (jest na całą wysokość okna przeglądarki) więc moje zapytanie to: czy jest coś w javascript/jQuery co by wykryło określony ruch kółka myszy mimo że body się nie rusza? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdarzenia mousewheel oraz DOMMouseScroll.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź. Naprowadziło mnie to już na właściwe tory.
Po wpisaniu kodu: Kod document.addEventListener( "wheel", function ( event){ //alert(event); --> wyskakuje [object WhellEvent]; console.log(event); } W konsoli jest obiekt WheelEvent ze zmiennymi takimi jaki IsTrued, deltaX, deltaY, deltaMode. Zauwarzyłem że przy kręceniu kółkiem zmienia się deltaY. Próbowałem z instrukcją warunkową z uwzględnieniem obiektu: Kod if( WheelEvent[deltaY] == "100" ) { //cos; } Niestety konsola wyrzuca mi błąd undefined 'deltaY' :| Co radzicie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Radzę skorzystać z Google.
https://www.sitepoint.com/html5-javascript-mouse-wheel/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki!
![]() ![]() Wklejam gdyby ktoś szukał: Kod var e = window.event || e; // old IE support var delta = Math.max(-1, Math.min(1, (e.wheelDelta || -e.detail))); wtedy wartość z delti jest zapisywana w zmiennej var delta ![]() Temat można zamknąć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 23:48 |