|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Co myślicie o JAVA? Czy ktoś z Was miał z nią styczność? Może ktoś na co dzień programuje w JAVA w pracy? Przeglądając oferty pracy znalazłem dużo ofert dotyczących programistów JAVA, znacznie mniej programistów PHP. Do tej pory skupiałem się wyłącznie na PHP ale ostatnio myślę nad nauką JAVA i nie wiem czy do dobry ruch (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Java jest w przeciwieństwie do PHP językiem ogólnego przeznaczenia, jest też o rząd czy dwa wielkości bardziej rozbudowaną platformą, stąd i ofert jest więcej. Były już wątki dot. Javy, przeczytaj je, bądź zadaj jakieś konkretne pytania.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Java, Javie - to się odmienia.
Poza tym, co to w ogóle za porównanie? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 52 Dołączył: 3.02.2013 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%)
|
Nauka kolejnego języka programowania to zawsze dobry krok.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
@mstraczkowski:
Nie zgodzę się. Jeśli coś/ktoś jest do wszystkiego, to jest do niczego - zasada stara jak świat. Widziałem wiele osób, które w CV wpisywały wszystkie języki jakie znaleźli na Wikipedii. Pytanie zatem w jakim stopniu znają dany język? To, że będziesz w stanie napisać prostą czy bardziej złożoną aplikację w języku X nie oznacza, że zrobisz to dobrze. Ja raczej obstawiałbym trzymanie się jednej technologii i rozwijanie/szlifowanie w tym kierunku. Inne raczej jako poboczne w ramach poszerzania horyzontów. Specjaliści z konkretnej technologi są bardziej poszukiwaniu niż przysłowiowe złote rączki. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
@phpion: Nauka, chociażby "po łebkach", kolejnej technologii nie jest niczym złym. Przecież nikt nie pisze tutaj o nauce 10 rzeczy na raz i wrzucaniu tego do CV. Szczególnie, że pomiędzy Javą i PHP jest sporo podobieństw, a świat PHP czerpie ze świta Javy coraz to większymi garściami.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
Ok, ale autor zadał pytanie w kontekście pracy. Ja również swego czasu stałem przed podobnym dylematem. Zrezygnowałem z racji tego, że w PHP mam 13-letnie doświadczenie, a w Javie startowałbym od 0. Wiązałoby się to bezpośrednio z wysokością wynagrodzenia. Poza tym softy okienkowe jednak mnie nie kręcą (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 565 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Cytat Poza tym softy okienkowe jednak mnie nie kręcą W javie rownie dobrze mozna pisac aplikacje webowe co okienkowe. Tak samo jak w php mozna pisac nie tylko aplikacje webowe (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 395 Pomógł: 80 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Świat PHP czerpie ze wszystkich światów pełnymi garsiami, ale to prawda przejście z PHP ( gdy ktoś programował obiektowo ) na Javę jest w miarę łatwe. Może autor powinien spóbować czegoś innego od Javy/PHP/C#: Python, Ruby, Javascript.
|
|
|
|
|
|
|
W javie rownie dobrze mozna pisac aplikacje webowe co okienkowe. Tak samo jak w php mozna pisac nie tylko aplikacje webowe (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tak, wiem, ale nauka Javy po to by pisać to samo co w PHP wydawała mi się kompletnie bez sensu. Myślałem właśnie nad aplikacjami okienkowymi i dlatego napisałem, że mnie nie kręcą. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Moje doświadczenie w PHP-ie nie jest tak duże abym nie mógł podjąć decyzji o zmianie języka w którym chce się rozwijać. Mam 20 lat, pracuję jako programista PHP dopiero od kilku miesięcy.
Na początku mojej przygody z programowaniem nie interesowałem się Javą ponieważ wiele osób pisało o niej, że "zamula". Z tego co wyczytałem z sieci, PHP wykorzystywany jest głównie do "mniejszych" aplikacji, natomiast JAVA do tych nieco większych. Nie ukrywam, że wolałbym tworzyć te większe aplikacje (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) A co myślicie o przyszłości tych języków - PHP/JAVA? |
|
|
|
|
|
|
W takim razie chyba warto spróbować. Poucz się, popisz trochę i zobacz jak Ci przypasuje. Masz punkt odniesienia do PHP więc łatwiej będzie Ci podjąć decyzję.
|
|
|
|
|
|
|
|
Cytat Na początku mojej przygody z programowaniem nie interesowałem się Javą ponieważ wiele osób pisało o niej, że "zamula". Jest to jedna z najszybszych i najbardziej rozbudowanych dostępnych platform, jeżeli chodzi o szeroko pojęty webdevelopment.Cytat Z tego co wyczytałem z sieci, PHP wykorzystywany jest głównie do "mniejszych" aplikacji, natomiast JAVA do tych nieco większych. PHP z powodzeniem może być wykorzystywany nawet w bardzo dużych aplikacjach. Java jest bardziej "enterprise'owa".Cytat A co myślicie o przyszłości tych języków - PHP/JAVA? Oba mają bardzo mocną pozycję na rynku, która raczej nie zostanie zachwiana w najbliższych latach. Zapotrzebowanie na programistów obu platform będzie raczej jedynie rosnąć.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak samo jak w php mozna pisac nie tylko aplikacje webowe (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tak było kiedyś. Obecnie żaden "port" dla PHP nie jest kompatybilny z głównymi bibliotekami na rynku. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Kontekst był odnośnie okienkowych, ale ok. Jak nie webowe to jakie? CLI? To jedno i to samo ograniczenie. Nie wiem o jakim ograniczeniu mowisz.... Ja tam sobie pisze skrypciki w php, odpalam w konsoli i dzialają normalnie, majac w 4 literach jakies ograniczenia, o ktorych nigdy nie slyszaly ;) |
|
|
|
|
|
|
|
Kontekst był odnośnie okienkowych, ale ok. Jak nie webowe to jakie? CLI? To jedno i to samo ograniczenie. Ja bym raczej powiedział, że to nie tyle kontekst co przyjęcie przez @phpion, że jak nie webowe, to okienkowe. Również chętnie usłyszę o tych ograniczeniach. Nie wiem o jakim ograniczeniu mowisz.... Ja tam sobie pisze skrypciki w php, odpalam w konsoli i dzialają normalnie, majac w 4 literach jakies ograniczenia, o ktorych nigdy nie slyszaly ;) Pewnie dlatego, że nie widzą, że mają ograniczenia, jak w tym powiedzeniu ;) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 22.08.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
PHP jest lepiej skalowalny, popularniejszy, tańszy jest hosting pod aplikacje w PHP i łatwiejszy do nauczenia się niż JAVA. Dlatego PHP jest bardzo powszechny. Potencjalny pracodawca nie musi się specjalnie namęczyć, aby znaleźć kogoś o takiej specjalizacji. Co innego z innymi, mniej popularnymi językami, jak np. JAVA. Idzie za tym także różnica w wynagrodzeniach, bo jako programista JAVA można dużo więcej zarobić niż programując w PHP.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 11.03.2026 - 23:34 |