![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Potrzebuje w formularzu, mieć input typu czas. W którym po wejściu na strone będzie się wyswietlał aktualny czas.
czyli wchodzimy na stronę o 18:30 w formularzu wyświetla się 18:30, coś jak z curdate <input class="poleczasu" type="time" name="czasrozpoczecia" required value=09:00> <input class="poleczasu" type="time" name="czaszakonczenia" required value="<?php echo time(); ?>" > niestety to nie działa. Przy okazji mam pytanie, czy można zmienić format żeby zamiast 09:05 wyświetlała się 9:05 ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Format tego typu pola jest zawsze w postaci GG:MM, nie da się usunąć wiodących zer.
Sprawdź co zwraca funkcja time() - zajrzyj do dokumentacji lub źródła strony. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zna ktoś gotową odpowiedź, przeszukałem już cały internet i nie wiem jak to zwrócić żeby było tylko godzina i minuta?
EDIT: <input class="poleczasu" type="time" name="czaszakonczenia" required value="<?php echo date('H:i'); ?>" > echo date('H:i'); PYTANIE 2: Okej teraz tak. Pobieram czas z pola time - czas rozpoczecia i czas zakonczenia - chce obliczyć ile jest czasu między tymi dwoma czasami $czasrozpoczecia = $_POST['czasrozpoczecia']; $czaszakonczenia = $_POST['czaszakonczenia']; $rhb = $czaszakonczenia -$czasrozpoczecia; echo $rhb; z tym że chciałbym zeby wynik był np 1:02, bo w tym przypadku odejmując 10:05 - 9:00 wychodzi = 1 a chce żeby wyszło 1:05 jak to zrobic? Ten post edytował Deyson 3.12.2017, 12:47:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też przeszukałeś cały internet?
http://php.net/manual/en/datetime.diff.php#112472 |
|
|
![]()
|
|
Okej, proszę Cię pomóż mi jeszcze żeby zamienić czas który jest pobierany z formularza tak aby mógł trafić do bazy danych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A pytasz konkretnie o co?
https://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/time.html |
|
|
![]()
|
|
Okej teraz mam tego typu problem:
$czasrozpoczecia = '08:00:00'; $czaszakonczenia = '14:30:00'; echo $czasrozpoczecia."<br>"; echo $czaszakonczenia."<br>"; $strStart = $czasrozpoczecia; $strEnd = $czaszakonczenia; $dteStart = new DateTime($strStart); $dteEnd = new DateTime($strEnd); $dteDiff = $dteStart->diff($dteEnd); $rhb = $dteDiff->format('%H:%M:%S'); echo $rhb; exit(); Chodzi o to że powinno być 6 godzin i 30minut a w ogóle minut nie bierze pod uwage, jest ktoś wstanie mi powiedzieć dlaczego? |
|
|
![]()
|
|
Sprawdź dobrze jaki format zastosowałeś (zajrzyj do dokumentacji i przy okazji porównaj z formatem, który używałeś do aktualnej godziny).
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki, widzę już moją pomyłkę , intuicja podpowiedziała mi że M to bedą minuty jednak jest to %I.
Wie ktoś jak sumować godziny żeby nie wychodzily dziwne liczby? select sum(rhb) from wyniki; Ten post edytował Deyson 3.12.2017, 14:49:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 21:38 |