![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzień dobry,
od dwóch dni przekopuję się przez książki, fora i rózne dokumentacje odnośnie sytuacji, w której się znalazłem, jednkaże - bez sukcesu. Tak wygląda sytuacja. Strona jest kodowana w utf8, w phpMyAdmin kodowanie znaków serwera ustawione jest na UTF-8 Unicode (utf8) i jest jeszcze w ustawieniach ogólnych parametr "Sortowanie połączenia z serwerem", ustawione na utf8_general_ci. Z kolei metoda porównywania napisów w samej bazie jest ustawiona na utf8_general_ci, choć doczytałem, że nie jest to parametr kluczowy, bo nei określa strony kodowej. Dane utworzone i zapisane zostały w MS Excel. Na potrzeby bazy zapisałem plik jako CSV (rozdzielany przecinkami), następnie w Notepad++ przekonwertowałem zawartość na format UTF-8 i zapisałem. Tak przygotowany wsad zaimportowałem do MySQL, wykorzystując PMA. Przy imporcie kodowanie znaków pliku ustawione były jako utf-8, zaś format - CSV. Po imporcie polskie znaki w bazie są prawidłowo interpretowane. Problem pojawia się, kiedy dane z bazy zaciągane są na stronę www. Na chwilę obecną wszystko robione jest lokalnie, z wykorzystaniem ostatniej wersji aplikacji WebServ (wersje: Apache 2.2.22; PHP 5.3.20; MySQL 5.5.21; Perl 5.14.2; MySQL Control 0.9.4; phpMyAdmin 3.5.5). Dodatkowo, śladem porad z forum dokonałem konwersji strony kodowej zarówno bazy, jak i tabel komendami:
Bez zmian. Do łączenia się z bazą korzystam ze skryptu, wykorzystującego klasę dbconn o treści:
Czytałem, że mozna zmienić kodowanie podczas łączenia się z bazą, ale nie mam pojęcia jak i w którym miejscu. Będę wdzięczny za konstruktywne wskazówki, bez odsyłania do innych postów, for, czy porad "w ciemno" - wiele z nich już przerabiałem. Pozdrawiam, Jacek |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:56 |