![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie. Chciałbym napisać na swoje potrzeby prosty skrypt php, którym mógłbym zarządzań firewallem iptables. Probowałem zastosować polecenie system(), ale np:
system ('/usr/sbin/iptables -I OUTPUT -t nat -p tcp -s 192.168.1.5 -j DNAT --to 192.168.1.1:88'); Nie działa ![]() Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uruchamianie apacha z uid=0 jest bardzo głupie. Nie radzę.
Jeżeli jednak chcesz poszukaj o innych poleceniach, które umieją odpalać inne programy. Może jakiś inne zadziała => exec" title="Zobacz w manualu php" target="_manual |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaki to ma związek z php5?
Przenoszę na php. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 505 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja mam to zrobione tak :
mam deamona napisanego w php uruchomionego w bashu nasluchujacy na danym porcie (slave) na stronie www mams skrypt (master) ktory autoryzuje sie na slave i wydaje mu polecenia - ktore slave wykonuje na uprwanieniach roota -------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bastion, mógłbym prosić o jakieś większe szczegóły jak to masz zrobione - jakiś opis, może jakieś Twoje skrypty ?
Bardzo chciałbym mieć możliwość strowaniem firewallem z poziomu www. Interesuje mnie w zasadzie 3 rzeczy: 1. Dodawanie reguł blokujących net 2. Kasowanie reguł blokujących net 3. Ewentualnie odczytanie ilości wysłanych/odczytanych danych przez firewall'a Do 3, mam statystyki lstat, ale chciałbym mieć także możliwość umieszczenia tych danych w swoim skrypcie do zarządzania. Co do uid=0 tak w pełni się zgadzam to głupie posunięcie myślałem już o suid, aby tylko wykonywać to jako root. Jednak jestem zwolennikiem prostych rozwiązań i jeśli macie jakieś (np. Bastion) propozycję bardzo chętnie ich wysłucham. A i przepraszam, za złe umieszczenie tego postu w PHP5 - pomyślałem sobie, że skoro na serwerze mam php5 to i tutaj umieszczę, może w tej wersji jest jakaś funkcja ułatwiająca tego typu zadania. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli chcesz z poziomu strony ustawiac sobie firewalla to polecam cos takiego jak SUDO - od strony linuxa.. mozesz przydzielac poszczegolnym userom prawa do odpowiednich komend. Ja korzystam ze slacka i tam zwykly user nie moze nic zieniac w iptables - dlatego dzieki SUDO moge np sobie dac takie prawe.
- od strony php polecam shell_exec. Wpisujesz sobie nazywca co chcesz i dziala ![]() pozdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:17 |