![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie, wczoraj postanowiłem zrobić sobie mapkę (w sumie nie wiem po co - chyba dla rozrywki - w każdym razie nie ważne). Z początku zrobiłem mapkę ( http://mouse.one.pl/~rysh/mapa.php ) na tabelkach, jednak później postanowiłem wykonać ją na div'ach. Jedna i druga metoda wyglądała identycznie, jednak moje pytanie dotyczy kiedy należy używać div a kiedy table.
Div - tworzenie layoutu Table - do wyświetlania danych W jakich okolicznościach jakiej metody używacie, kiedy div a kiedy table? Co z formularzami? Czym jest np w takim wypadku mapa - i jakiej metody użyć do niej? I przy okazji, czy dobrze wykonałem to na divach (CSS w źródle strony).
Ten post edytował Rysh 20.03.2010, 14:47:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o semantykę to w tym przypadku lepsze będą div-y. Poczytaj: http://osiolki.net/tabelki/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Najprościej rzecz ujmując... dane tabelaryczne czyli jakieś zestawienia, tabele danych - tabela. Wszystko inne - div. Tak więc formularze podchodzą pod to drugie - div więc jest stosowany. Mapa to także dane nietabelaryczne = div (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym zrobić w divie 'your' tekst był wyśrodkowany w pionie i poziomie. O ile text-align: center; działa to vertical-align: middle; nie.
Kod div.mapa { width: 675px; height: 675px; margin: 0 auto; border: 1px solid #000000; } div.pole { width: 45px; height: 45px; float: left; } #koniec { background-color: #E0E0E0; } #notset { background-color: #A0FA7F; } #your { background-color: #FF0022; text-align: center; } Oto kod generujący mapkę:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 34 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja tam z innej beczki. Zamiast męczyć się z takim zapisem:
napisz po prostu: Z vertical-align będziesz miał problemy, bo różnie działa to pod przeglądarkami. Mając jednak stałą wysokość dlaczego po prostu nie ustawisz odpowiedniego marginesu od góry, aby treść znalazła się w połowie wysokości? Żeby nie było, sposób typu vertical-align, też jest możliwy, ale wymaga to więcej zachodu, niż jest warte. |
|
|
![]()
|
|
Próbowałem zrobić tak jak mówisz. Efekt:
http://wstaw.org/w/2tU/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 34 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod css podałeś. Mógłbyś też wynikowy html dać, zamiast tej papki w php? Choćby link to tego, czego screen wkleileś.
|
|
|
![]()
|
|
edit: adres usunięty - z powodu braku zabezpieczeń (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Ten post edytował Rysh 21.03.2010, 01:01:42 |
|
|
![]()
|
|
Ach, w tym problem. W takim razie, nie margin-top, a padding-top. Jeżeli Twój div ma mieć 40px wysokości, a ustawisz mu padding-top:14px, to jego wysokość wyniesie 54px. Dlatego też powinieneś zmienić na np. padding-top:14px, height: 26px;
Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:50 |