![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki oto formularz: W każde komórce tabeli umieściłem pole opcji. Pytanie jest następujący. Czy jest możliwe zrobienie tak aby po kliknięciu w obszar komórki, w której znajduję się pole opcji zostało ono zaznaczone? Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale młyn w tym HTMLu
![]() ![]() Odnośnie pytania: Jest taki tag, który nazywa się label. Służy prawie dokładnie do tego, o co pytasz. Dla przykładu, taki HTML: spowoduje, że kliknięcie napisu "Jakaś opcja" zaznaczy guzik opcji. Istotne jest tu aby atrybut id w tagu input był równy atrybutowi for w tagu label. Żeby label "rozlał się" po całej komórce tabeli, trzeba wykorzystać CSS. W tym przykładzie, który podał kamil4u jest to elegancko zrobione:
A, i jeszcze jedno. Żeby przyciski opcji działały tak jak powinny, czyli żeby możliwe było wybranie tylko jednej opcji, oba inputy muszą mieć taki sam name. Ty masz name="nazwa" i w drugim name="nazwa2". Dlatego możliwe jest wybranie obu opcji jednocześnie. Zmień tak, żeby oba inputy miały taką sama nazwę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ładnie wszystko opisałeś. Sam niestety nie miałem na to czasu. + dla Ciebie
![]() Nie zgodę się tylko z Cytat jest to elegancko zrobione lepiej byłoby gdyby to była klasa, a nie przez atrybut style. Jest to ważne przy późniejszych edycjach. Osobiście uznaje atrybut style tylko wtedy, gdy:a ) testuje coś na szybko b ) używam w JS: el.style Chyba, że Twoja wypowiedź tyczy się samego sprytnego rozwiązania poprzez label i CSS, wtedy zgodzę się, że to raczej najrozsądniejsze rozwiązanie, dlatego też do niego linkowałem. Używać tu JS byłoby nieporozumieniem ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodam jedną rzecz przy:
nie trzeba podawać id jeżeli input znajduje się w label, dodatkowo średni to pomysł aby używać tam tabelki, bo w zupełności wystarczą same odpowiednio ostylowane labele. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 77 Dołączył: 10.07.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Cytat There is a Bundle for that Lukas Kahwe Smith - October 31th, 2014 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 07:39 |