![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2009 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, piszę prostą stronę w HTML, można powiedzieć iż jest to zwykła wizytówka w sieci.
Strona główna i dwie zakładki. Robię stronę na podstawie przechodzenia pomiędzy folderami na serwerze czyli 3 foldery = 3 języki. Mam stronę, po prawej flagi i przejścia / polski / angielski / ruski Polskie znaki i angielskie zakładki - wszystko chodzi pięknie. Jednak mam tekst po rosyjsku do całej strony, napisany jest w Wordzie. ( podobny temat był na tym forum, jednak nic nie pomaga ) Zmieniam na stronie kodowanie - NIC Odpalam tekst w innych edytorach tekstu wrzucam na stronę - NIC Dodaje tekst pisany cyrylicą poprzez edytory html jak pająk i wiele innych i - NIC Już zgłupiałem zupełnie. Mam tekst taki Kod Фирма существует с 1993 года. Занимается продажей и расфасовкой фруктов и овощей. Главным рынком экспорта являются Россия, Беларусь, Молдова, Литва и Латвия. Фирма пользуется заслуженным признанием и доверием у покупателей. Благодаря последовательной коммерческой политике, целью которой является удовлетворение требований клиентов, фирма завоевала неоспоримое место как на польском, так и на рынках Восточной Европы. Поставляемый нами товар произведен непосредственно в экологически чистых польских сельских хозяйствах, а полуфабрикаты на самых современных комбинатах пищевой промышленности. Czego bym nie zrobił wyświetla mi na stronie coś takiego Kod ????? ?????????? ? 1993 ????. ?????????? ???????? ? ??????????? ??????? ? ??????. ??????? ?????? ???????? ???????? ??????, ????????, ???????, ????? ? ??????. ????? ?????????? ??????????? ?????????? ? ???????? ? ???????????. ????????? ???????????????? ???????????? ????????, ????? ??????? ???????? ?????????????? ?????????? ????????, ????? ????????? ??????????? ????? ??? ?? ????????, ??? ? ?? ?????? ????????? ??????. ???????????? ???? ????? ?????????? ??????????????? ? ???????????? ?????? ???????? ???????? ??????????, ? ????????????? ?? ????? ??????????? ?????????? ??????? ??????????????. Może ktoś ma jakieś rozwiązanie ( zaznaczę, że proste ) na ten problem. Pozdrawiam serdecznie, Michał |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Powinieneś skoyrzystać z Unicode - UTF-8.
2) Pliki powinny zostać zapisane w takim kodowaniu, w META powinno być takie zadeklarowane. 3) Upewnij się, że ustawiony jest font, który obsługuje cyrlicę, bądź istnieje taki liście fontów ustawionych poprzez font-family. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2009 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używałem kodowania UTF-8, iso-8859-2 i typowych kodowań na Rosję itp. W meta wpisuję lang na ru / pl na najróżniejsze. Próbowałem chyba wszystkiego. Nic.
Czcionka czy Arial, czy Tahoma, czy Calibri ( wszystkie fonty w wordzie i photoshopie po wklejeniu tekstu wyświetlają cyrylicę bezbłędnie ) Są te fonty zdefiniowane w CSS i dalej na stronie znaki zapytania. Wszystkie podstawowe rzeczy i wskazówki jaki były we wcześniejszych tematach na tym forum próbowałem i nic. Dosłownie mam mętlik, po 2 dniach męki i prób przychodzę do was ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skopiowałem to co dałeś do szablonu :
I mam piękną cyrylice ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ISO-8859-2 nie ma sensu nawet próbować, bo ono nie obsługuje takich znaków.
Jak już pisałem UTF-8 jest tu rozwiązaniem. Wygląda na to, że masz problem z poprawnym zapisaem pliki. Jakiego edytora używasz? Bo jak rozumiem w kodzie masz:
|
|
|
![]()
|
|
Kod <head> <title>Jakis tam tytul</title> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" /> <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" media="screen" /> </head> <body> .... kilka divow ... <p> Фирма существует с 1993 года. Занимается продажей и расфасовкой фруктов и овощей. Главным рынком экспорта являются Россия, Беларусь, Молдова, Литва и Латвия. Фирма пользуется заслуженным признанием и доверием у покупателей. Благодаря последовательной коммерческой политике, целью которой является удовлетворение требований клиентов, фирма завоевала неоспоримое место как на польском, так и на рынках Восточной Европы. Поставляемый нами товар произведен непосредственно в экологически чистых польских сельских хозяйствах, а полуфабрикаты на самых современных комбинатах пищевой промышленности. </p> ... kilka divow ... </body> </html> Efekt na stronie : Ładnie pięknie, grafika, dobre rozmieszczenie tekstu i w ogóle. Cyrylice wyświetla tak : Kod ????? ?????????? ? 1993 ????. ?????????? ???????? ? ??????????? ??????? ? ??????. ??????? ?????? ???????? ???????? ??????, ????????, ???????, ????? ? ??????. ????? ?????????? ??????????? ?????????? ? ???????? ? ???????????. ????????? ???????????????? ???????????? ????????, ????? ??????? ???????? ?????????????? ?????????? ????????, ????? ????????? ??????????? ????? ??? ?? ????????, ??? ? ?? ?????? ????????? ??????. ???????????? ???? ????? ?????????? ??????????????? ? ???????????? ?????? ???????? ???????? ??????????, ? ????????????? ?? ????? ??????????? ?????????? ??????? ??????????????. Edytory : - Notatnik - WordPad - ExtraPage2 - Pająk We wszystkich to samo. EDIT skopiowałem to co dałeś do szablonu :
I mam piękną cyrylice :) U mnie to niestety nie działa ... Proszę tutaj dowód : http://img32.imageshack.us/img32/2874/sssd.jpg Ten post edytował anr 21.05.2009, 14:26:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 14.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
notatnik
wklejasz to co dal @melkorm bierzesz zapisz jako i wybierasz tam kodowanie na utf-8 i zadziala (oczywiscie zapsiz jako wszystkei typy plikow + koncowka html w nazwie) -------------------- Pomogłem? Zmotywuj mnie do dalszej pracy i kliknij magiczny przycisk:
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.05.2025 - 07:35 |