![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z menu na mojej stronie. Moje menu wygląda tak: Pozornie działa ono prawidło, ale pojawia się problem. Kiedy kliknę na odnośnik do strony w której aktualnie się już znajduję (dla przykładu przycisk3), to dubluje mi pozycje i w tedy w przeglądarce tworzy mi się link: www.moja-strona/folder3/folder3 i wtedy przeglądarka nie może odszukać mi pliku... (error 404). A chce, żeby było tak, że jak kliknę w menu na pozycje w której aktualnie się znajduje to lokalizacja pozostawała bez zmian. Proszę o pomoc Struktura drzewiasta moich katalogów -folder-głowny --index.php --folder1 ----index.php ----plik1.php ----plik2.php --folder2 ----index.php ----plik1.php ----plik2.php --folder3 ----index.php ----plik1.php ----plik2.php --folder4 ----index.php ----plik1.php ----plik2.php *gdzie "-" to głębokość zagnieżdżenia pliku |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
./folder
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
teoretycznie tak...
ale ja stosuje jedno menu dla wszystkich stron/podstron implementuje je dodając w odpowiednie divy include 'moj-blok-menu.php'; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
tylko problem taki, że nie chciałem stosować ../ -> bo to rozwiązanie działa tylko wtedy kiedy strona znajduje się w najwyższym katalogu w domenie, lub subdomenie.
a Twoje rozwiązanie @Damonsson sprytne, ale wymaga podanie adresu bezwzględnego... nie chciałbym uzależniać strony od niczego, aby była jak najbardziej nośna. No trudno, będę raczej musiał z czymś pójść na kompromis... ale dzięki Panowie za próbę pomocy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie przez to rozwiązanie jest jak najbardziej przenośna.
W pliku konfiguracyjnym, tam gdzie masz np. dane do połączenie z bazą danych dajesz sobie define URLa. A przy zmianie domeny, położenia w katalogu, czy czegokolwiek edytujesz sobie tyko w jednym miejscu adres i masz wszystkie linki w całym projekcie tak jak chcesz, nie mówiąc o css i js. Chyba najprostsze i najbardziej uniwersalne. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:14 |