![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2009 Skąd: Pleszew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć Wszystkim
Mam poważny problem z moim serwerem i nie mogę z tego wybrnąć. Szukałem info w google ale nic konkretnego nie znalazłem. Otóż, gdy chcę wysłać maila z jakiegoś formularza to wyświetla mi się błąd: Cytat Warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in C:\Program Files\WebServ\httpd-users\koniec.php on line 14 . A oto skrypt:Kod <? $nazwa=$_POST['nazwa']; $adres=$_POST['adres']; $komentarz=$_POST['komentarz']; $adresdo='przykład@wp.pl'; $mail= 'Imie i nazwisko' . $nazwa. "/n"; 'Adres maila '. $adres. "/n"; 'Komentarz' . $komentarz. "/n"; $adresod='mój e-mail@serwer.pl'; $temat='Komentarz pzesłany mejlem'; mail ($adresdo, $temat , $mail, $adresod); ?> Wg mnie jest to zła konfiguracja serwera ale nie wiem więc proszę Was o radę. Używam serwera Webserv. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no komunikat bledu mowi ci, ze probujesz wyslac cos z serwera mailowego na localhost czyli na twoim kompie. Masz na swoim kompie postawiony serwer pocztowy? Nie? to postaw
![]() Jak chcesz wyslas skads indziej, to tez masz napisane, bys zmienil to w php.ini albo poprzez ini_set(). A tak wogole to polecam ci jakąś klase do maili, np. PHPMailer. Bedziesz mogl bez problemu sobie tam wszystko skonfigurowac i wysylac maila z dowolnej skrzynki do ktorej masz dostep -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2009 Skąd: Pleszew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli muszę zainstalować np Mozillę thunderbird tak?? a co bym musiał zmienić w php.ini?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
thunderbird to klient pocztowy a nie serwer.
jak nie wiesz jaka jest roznica miedzy jednym a drugim to doczytaj w google. tam naprawde masz to opisane. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No racja. A jaki serwer mailowy polecasz?
![]() |
|
|
![]()
|
|
interia, gmail, onet, i masa innych. Wystarczy ze masz u nich skrzynke i juz mozesz od nich bez problemu wysylac maile (przy uzyciu np. klasy PHPMailer, o ktorej juz wspominalem)
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mam ten phpMailer, mam pocztę na wp ale niestety nie wiem co dalej :/
|
|
|
![]()
|
|
na stronie PHPMAiler w dokumentacji i w dostepnych przykladach masz wszystko po kolei opisane.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jak chcesz wyslas skads indziej, to tez masz napisane, bys zmienil to w php.ini albo poprzez ini_set(). A co trzeba zmienić w typ pliku php.ini? ![]() |
|
|
![]()
|
|
czy naprawde za kazdym razem musze ci mowic bys zajrzal do manuala/dokumentacji/google?
http://pl.php.net/manual/pl/book.mail.php a tam masz link do: http://pl.php.net/manual/pl/mail.configuration.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Kurdę chyba mi coś nie wychodzi bo nadal nie działa nadal to samo:/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a serwer zrestartowałeś w sensie Apache?
![]() Sam z siebie nie zaczyta nowej konfiguracji :/ znajdź w php ini taki wpis
i zamień na
zamień TWÓJ_DOSTAWCA na serwer poczty wychodzącej na przykład: poczta.onet.pl - tylko na swój zamień. Po tym jak już to ustawisz zrestartuj Apache'a i gotowe |
|
|
![]()
|
|
jmail ogromnie Ci dziękuję za tą odpowiedź. Pomogło. Ale kolejny błąd.
Cytat Warning: mail() [function.mail]: SMTP server response: 553 SMTP auth required (#5.7.1) / Wymagana autoryzacja SMTP - zobacz strone: http://poczta.wp.pl/autoryzacja in C:\Program Files\WebServ\httpd-users\koniec.php on line 13 Wiem że chodzi o autoryzację SMTP zrobiłem tak jak podano na stronie która jest tam wymieniona. Ale nadal nic zrobiłem tą autoryzację na programie MS Outlook 2003. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli korzystasz z phpmailer, to :
-------------------- film edit student
|
|
|
![]()
|
|
A jeśli nie korzystam z tego phpmailer?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skocz z mostu.
Przecież wujek google prawdę zna, wyszukiwarka forum php.pl też ![]() -------------------- film edit student
|
|
|
![]()
|
|
Kurdę szukam cały czas i nic konkretnego nie mogę znaleźć
![]() |
|
|
![]()
|
|
mail() nie uwzględnia autentykacji. nie wiem skad jmail wytrzasnal to:
username = UŻYTKOWNIK password = HASŁO jak chcesz z autentykacją to uzyj np. PHPMailer ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ale ja czegoś tutaj nie rozumiem. Mam pocztę na wp.pl i muszę instalować jakieś inne programy po to żeby wysyłać maile z formularzy?? Bo jeśli nie będę używał tego phpmailera to nie będzie się wiadomość wysyłać?? A w tym pliku php.ini mam ustawione tak:
Cytat [mail function] SMTP = smtp.wp.pl smtp_port = 25 username = adres@wp.pl password = drobny2992 Nie wiem już całkowicie o co chodzi z tymi mailami. Jak dotąd nauka mi szła super ale utkwiłem w martwym punkcie i nie wiem jak z tego wybrnąć ![]() |
|
|
![]()
|
|
Bożesz. Daje instrukcję ostatni raz!
Wrzuć to do swojej strony: http://fffiezet.yoyo.pl/phpmailer.zip . A oto kod :
-------------------- film edit student
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:16 |