![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam za amatorskie pytania.
mam coś takiego
i chciałbym dodać jeszcze inną lokalizacje plików np oprócz folderu pliki chciałbym jeszcze cos jest to możliwe? i mam problem ze ścieżkami do includowanych plików jeżeli strona odpala mi sie z katalogu serwer/pliki/ta_strona.php to jak powinna wyglądać względna ścieżka do pliku w folderze serwer/cos/inna_strona.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam za amatorskie pytania. mam coś takiego
i chciałbym dodać jeszcze inną lokalizacje plików np oprócz folderu pliki chciałbym jeszcze cos jest to możliwe? i mam problem ze ścieżkami do includowanych plików jeżeli strona odpala mi sie z katalogu serwer/pliki/ta_strona.php to jak powinna wyglądać względna ścieżka do pliku w folderze serwer/cos/inna_strona.php 1. Tak, robisz to samo tylko że zmieniasz folder 'pliki' na inną nazwę 2.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to chyba pomyliłem względna z bezwzględną chodzi o coś takiego
jestem na stronie http://www.costam.pl/pliki/ta_strona.php i jeżeli chce przejść do następnego folderu to zrobię nastepny_folder/plik.php a co zrobić jeżeli chce się cofnąć z folderu czy wtedy muszę użyć pełnej ścieżki tj http://www.costam.pl/cos/tenplik.php z tego co czytałem stosowanie takich odsyłaczy nie do końca jest dobre chociaż by z tego powodu że całą stronę będe przenosić na inny serwer. dodam jeszcze że gdy zastosuje pełną ścieżkę to nie działa Ten post edytował adi456 24.09.2010, 20:36:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj sobie do pliku index.php (z tego, co widzę to przypuszczam, że masz redirect z każdego adresu na index) jakąś zdefiniowaną stałą z nazwą hosta np:
a w linkach nie wpisujesz wtedy całego adresu w postaci ciągu tylko np: i w takim wypadku przy przeniesieniu zmieniasz tylko adres strony w stałej HOST. A w twoim przypadku, to raczej nie adres hosta tylko ścieżka bezwzględna. Jeżeli wszystko idzie przez index to przyda ci się $_SERVER['DOCUMENT_ROOT']. Ten post edytował bastard13 24.09.2010, 20:39:53 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
dzięki bastard13 potrafisz logicznie wytłumaczyć, problem z linkami na zawsze rozwiązany
Prosił bym jeszcze o pomoc przy dodaniu folderu do $open |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodanie folderu, to chodzi ci o include z innych katalogów, tak?
W takim wypadku możesz zrobić coś takiego:
W takim wypadku musisz dbać, żeby pliki includowane nie miały takich samych nazw, bo np. masz dwa pliki: pliki/test.php i include/test.php, to skrypt dołączy pierwszy. Możesz oczywiście nazwę katalogu również sobie przesyłać getem. Sprawdzasz wtedy, czy wartość $_GET['folder'] jest w tablicy $my_folders (foldery, z których można includować). Jeżeli jest to wywołujesz include, a jeżeli nie, to wywołujesz stronę domyślną. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
już się zabieram do sprawdzania kodu
a chodzi o to żeby po kliknięciu w link otwarła się strona cos.php z folderu pliki a jeżeli tam nie będzie tego pliku to otworzy z folderu include Ten post edytował adi456 24.09.2010, 21:42:12 |
|
|
![]()
|
|
To w takim wypadku kod, który ci napisałem będzie odpowiedni.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
wszystko działa rewelacyjnie dzięki wielkie, pomoc dla amatora jest naprawdę bezcenna
Ten post edytował adi456 15.10.2010, 13:42:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:33 |